2050-ben ilyen lesz az otthon

A jövőkutatás mindig is izgalmas területnek számított, nemcsak a tudósokat ihlette meg, hanem az írókat és a rendezőket is.

Lakcíme: Csendes-óceán

Az olyan kez­de­ményezések, mint a The World vagy a megépülésre váró Freedom Ship teljesen átértelmezték az otthon koncepcióját: az úszó hajók komplett kis városok, ame­lyek újra és újra megkerülik a Földet, és időnként kikötnek.

Barátságos városok

A Pekingtől 150 kilo­méterre fekvő Tiencsin közelében és az Abu-Dzabi mellett található Masdarban a tervek szerint 6-8 éven belül megépülhetnek a vi­lág legnagyobb szabású, nullához közeli káros­anyag-kibocsátású, minden részletükben zöld öko­váro­sai.

textil

Távfelügyelet alatt

Dr. Sundaresan Jayaraman in­diai textilmérnök olyan anyagot tervezett, amelynek poliészter szálaiba optikai szálakat és szenzorokat vegyítenek, így képes figyelni a testet – egyelőre csupán a fő életfunkciókat -, az észlelt adatokat pedig továbbküldi, így a jövőben akár súlyos betegségeket is meg lehet előzni vele

Behálózva

A technika abba az irányba fejlődik, hogy a kamerák száma egyre csak szaporodni fog, és a szerkeze­tek egyre több mindent tudnak majd. Jelenleg csak felvétel készítésére képesek, de a belfasti Queen’s University biztonságtechnikai csapata azon dolgozik, hogy a kamerák felismerjék az embereket, és kommunikálni is tudjanak egymással.

Az utópiáknak abban valószínűleg igazuk lesz, hogy egyre jobban függünk majd a továbbra is rohamléptekben fejlődő technikától.

vid4u.init(480,360,’9msjlKYrMD’,null,3);

Forrás: