Teherbe lehet esni PCOS esetén is?

A policisztás petefészek betegség, vagyis a PCOS sajnos napjainkban egyre inkább ismertté válik. Sok nő akkor szembesül a problémával, amikor gyereket szeretne, és a hosszas próbálkozás ellenére sem sikerül teherbe esnie.

De hogy pontosan mi is ez a betegség, és hogy valóban lehetetlen-e teherbe esni azoknak a nőknek, akik benne szenvednek, azt dr. Kovács Viktóriától, a Budai Endikrinközpont PCOS specialistájától kérdeztük.

Mi is pontosan a PCOS?

A PCOS a nőgyógyászati vonatkozású tünetek – a petefészekben látható ciszták mellett, vagy anélkül is – az egész szervezetet érintő, a hormonrendszer eltéréseivel is járó kórkép. A PCOS komplex betegség, mely peteérési zavart és meddőséget okozhat.

Sokan, amikor meghallják, hogy PCOS-ben szenvednek, rögtön arra gondolnak, hogy az életük gyökeresen megváltozik, hiszen nem lehet gyerekük. Ez koránt sincs így, de részletes orvosi kivizsgálás mindenképpen javasolt, majd ezután életmódváltozás is kell, de babáról nem kell feltétlenül lemondaniuk.

terhesseg1

Teherbe lehet esni PCOS esetén is?

„A PCOS terápiája hosszú folyamat, sok esetben életmódváltással és/vagy gyógyszeres úton azonban orvosolhatóak a tünetek. A betegség szerencsére nem zárja ki a gyermekvállalást, de ehhez szükségesek az egyéni vizsgálati eredmények ismeretei is, így azt nem lehet megmondani, hogy a fogantatás milyen gyorsan következik majd be.” – mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS specialistája.

Tehát jó hír, hogy a terhesség nem elérhetetlen álom, de vajon vannak speciális veszélyei a magzatra, vagy a kismamára nézve?

A megfelelő gondozás, beállított anyagcsere és hormonszintek, tehát megfelelő kivizsgálás és kezelés esetén normál terhesség várható. Ha az eredmények esetleg nem teszik lehetővé a spontán teherbeesést, lehetőségként még akkor is ott a mesterséges megtermékenyítés.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.