Mire ügyeljen a szívbeteg kismama?

Mekkora kockázatot vállal az a kismama, aki szívbetegen szül gyereket?

Az anyaságra felkészülni önmagában komoly és olykor aggasztónak tűnő feladat, de ezt az időszakot megnehezíti, ha a kismama szívproblémákkal küzd. Mi az, amire még inkább oda kell figyelni a várandóság alatt és a pici érkezése után?

Az első és legfontosabb

A kezelőorvosnak kötelessége a szívbetegséggel élő hölgyeknek részletes tájékoztatást adni arról, hogy a betegségükkel vállalhatnak-e gyermeket. Némely esetben ugyanis nem ajánlott teherbe esni, mivel mind a kismama, mind a baba élete veszélybe kerülhet. Amennyiben nem jelent túlzott kockázatot a terhesség, az anyuka állapotától függően az orvos a szülés módjára tehet javaslatokat.

A terhesség alatt

A szívbetegség a teherbeesés után rosszabbra fordulhat, így az eddig tünetmenetes kismama kezelésre is szorulhat. Ilyen esetekben a speciális ellátás szükségessége szintén felmerülhet. Egészségi állapottól függően a többszöri vizsgálat, de a korházi felügyelet is gyakori.

Kockázati tényezők

A várandóság ideje alatt a szív munkája fokozódik, ebből adódóan a szívbetegség felerősödhet és szövődmények is jelentkezhetnek. Az eredmények azt mutatják, hogy leginkább a hipertóniás kismamáknál növekszik a szövődmények kialakulásának kockázata.

terhesseg_kepgaleria4

Ezek közül a magas vérnyomás a leggyakoribb és egyben a legveszélyesebb is, mivel ez szintén szövődményeket okozhat. Emiatt előfordul, hogy a kismama gyógyszeres kezelést kap. Természetesen a legtöbb vérnyomáscsökkentő szer szedhető a terhesség alatt.

Veszélyes-e a magzatra?

Amennyiben a szívbetegség a terhesség ideje alatt olyan mértékben súlyosbodik, előfordul, hogy a magzatra is veszélyt jelent. A túlzottan magas vérnyomás okozhat korai lepénylevállást, a baba növekedését lassíthatja és növelheti a halvaszületés kockázatát. A koraszülés ténye szintén nem zárható ki, illetve ha az anyuka szívbeteg, nagyobb eséllyel alakul ki ugyanaz a rendellenesség a csecsemőnél

Természetesen a kezelőorvos rendszeres vizsgálatokkal egybekötött konzultációinak a célja, hogy a kismama egészségesen tudja megszülni gyermekét és ehhez minden szükséges óvintézkedést megtesznek.

Mit tegyen a kismama?

A terhesség az egészséges nő szervezete számár komoly erőpróba, viszont a szívbetegséggel rendelkező kismamák az átlagosnál hamarabb és jobban elfáradnak, mivel a szívük nehezebb bírja a megnövekedett igénybevételt.

Ezért nem elhanyagolható a rendszeres pihenés és csökkenteni kell a mindennapi igénybevételt. A legfontosabb pedig, hogy a kezelőorvos minden utasítását pontosan betartsa a kismama.

Forrás: