Miért fordul elő halvaszületés?

Kevés fájdalmasabb érzés létezik egy kismama számára, mint amikor várva-várt gyermeke halva jön a világra. Tehetünk ez ellen?

Akivel már megtörtént, jól ismeri az elviselhetetlen érzést. Először a kétségbeejtő szavakat hallja: ,,őszintén sajnálom, de a baba halva született." Mint szülőnek, fájdalma leírhatatlan, s eszébe jut, hogy pedig minden rendben volt, és külön gyötrelem megszülni a gyermeket, akit sosem vihetünk haza, és sosem nevelhetünk fel.

A halvaszületés a terhesség huszadik hete utáni, már nem élő magzat világra hozatala. Amennyiben a magzatot a huszadik hét előtt veszíti el az anya, vetélésről beszélünk. Kétszáz szülésből egy halvaszülés fordul elő az Egyesült Államokban, hazánkban 95 000 szülésre nagyjából 470 ilyen jut.

Mivel a terhesség során minden normálisnak tűnik, igen kevés leendő szülő van felkészülve a tragikus végkifejletre. A legtöbb nő azonban, akivel ez a fájdalmas esemény megtörténik, képes ép és egészséges gyermeknek életet adni legközelebbi terhessége alkalmával.

Hogy a tragédia megismétlődjön, annak igen kicsi az esélye, amennyiben a halvaszületést kromoszóma rendellenesség, méhlepény-, vagy köldökzsinór rendellenesség okozta. Ha az ok krónikus anyai betegség, vagy genetikai rendellenesség, a kockázat valamivel nagyobb. A szülőknek utóbbi esetben érdemes genetikai tanácsadást felkeresni.

terhesseg_kattide28

Mi okozza a halvaszületést?

A halvaszületés kifejezett oka, nagyjából az esetek felénél nem derül ki. Számos dolog játszhat szerepet: a legismertebbek a születési rendellenességek, ugyancsak gyakori ok a köldökzsinór-előesés; ilyen esetben a köldökzsinór előbb jut ki az anyából, mint maga a baba, megakadályozva ezzel, hogy a gyermek oxigénhez jusson, mielőtt önállóan levegőt vehetne.

Probléma lehet a babát tápláló méhlepénnyel. A placenta kóros elhelyezkedése a méhen belül szintén okozhat gondot, akárcsak a méhnyak fejletlensége, rövidsége és izomzatának gyengesége: ezt a problémát a következő terhességek során ki lehet küszöbölni.

Egyszerű beavatkozásra van szükség: öltés felhelyezésével meg lehet előzni, hogy túl korán induljon meg a szülés. Bizonyos esetekben a magzat túl lassan fejlődik, s ilyenkor növekszik annak kockázata, hogy táplálékhiány lép fel nála.

A baba halva születéséhez hozzájárulhat az anya egészségi állapota; cukorbetegség, magas vérnyomás, különösen, ha későn, rosszul, vagy egyáltalán nem kezelték.  Aztán a fertőzések: felelős lehet a chlamydia-fertőzés, és bizonyos nemi betegségek, de a kábítószer, az alkohol, a cigaretta, bizonyos ásványi anyagok hiánya, környezeti tényezők, így a rovarirtószer vagy a szén-monoxid is növeli a halvaszületések kockázatát.

Jobb tudni!

Mivel gyermekük elveszítése igen fájdalmas a szülők számára, sokszor nem firtatják a halvaszületés okát, és a magzat boncolására sem kerül sor. Érdemes azonban utánajárni, hogy mi vezetett a baba halálához, már csak azért is, hogy teljes bizonyossággal kizárhassuk, hogy legközelebb nem fordul elő ilyen!

Forrás: