Halvaszületés rizikófaktora

Gyakoribb a halvaszületés a legnagyobb és a legkisebb testsúlyú magzatoknál – állapították meg közel 800 ezer szülés adatainak elemzése alapján kanadai kutatók.

Az összes halva születés 19 százaléka a súlyúk alapján az alsó 10 százalékba tartozó magzatoknál fordult elő, a legkisebb súlyú egy százalék pedig a halvaszületések 6 százalékát adta.

A Journal of Perinatology című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői az Ontarióban 2002 és 2007 között világra jött valamennyi újszülött adatait gyűjtötték össze és elemezték. Ez összesen 767 016 élveszületést és 4697 halvaszületést jelentett.

Halvaszületésnek általában annak a magzatnak a halálát nevezik, aki a 23. terhességi hetet követően jön a világra és legalább 500 gramm súllyal, ebben a tanulmányban azonban a 20. terhességi hetet tekintették választóvonalnak.

nogyogyasz1

"A rendkívül kis és nagy súly esetén a legnagyobb a halvaszületés kockázata" – idézte a tanulmányból a szerzők megállapítását a LiveScience című tudományos portál (www.livescience.com).

A kutatók úgy vélik, elemzésük segíti az orvosokat annak eldöntésében, hogy mikor szükséges korábban megindítani egy baba születését – olyan esetekben például, amikor a magzat számára a külső körülmények nagyobb esélyt adnak a túlélésre, mint amennyi a méhen belüli túlélési esély. Ilyen lehet, ha problémák adódnak a méhlepénnyel, ez ugyanis a magzat súlynövekedésének elmaradásához vezet, míg az elhízott vagy cukorbeteg anyák magzatainál nagy a kockázata a túlságosan gyors súlygyarapodásnak.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.