Mekkora hízás “megengedett” a terhesség során?

A várandós nők többségét foglalkoztatja, hogy mennyit hízhatnak a terhesség alatt. A válasz azonban nem olyan egyszerű, mert több tényezőt is figyelembe kell venni.

Egy sor szempont

Ahogyan azt említettük, nem olyan egyszerű megmondani, hogy mennyit hízhat egy kismama a várandóssága során, ez ugyanis nagyon egyénfüggő. Befolyásolja a hormonháztartás, pajzsmirigyműködés, a genetika (hízásra való hajlam), az életkörülmények, a munka, az életvitel, a stressz, stb.

Mégis, azért alapvetően meghatározható egy átlagos érték, amit a szakemberek nagyjából 12 kilóban állítanak meg. Ez azonban valóban csak egy viszonyítási érték, hiszen 12 kiló hízás egy 50 kiló körüli kismamánál egyáltalán nem gond, míg egy 100 kiló feletti esetében sajnos komoly problémával is járhat.

Az egészségesnek tekintett hízás mértékének megértéséhez tudnunk kell, hogy maga a várandósság minden esetben testsúlygyarapodással jár, ez a természetes, és az egészséges. Amivel mindenképpen számolnunk kell:

  • A baba súlya. Ez nagyjából 2800 és 4000 gramm között szokott lenni, vagyis az átlagos érték 3500 gramm körül található.
  • Méhlepény súlya. Természetesen ez is változó, nagyjából 500 gramm
  • Magzatvíz 900 gramm
  • Méh súlya. A még a várandósság alatt a kezdeti 40 grammról 900 grammosra növekszik
  • Emlők súlya. Ebben is az átlagos értékeket érdemes figyelembe venni, ami körülbelül 450 gramm
  • Anyai zsírtartalék. A szervezet nem csak a várandóssághoz, hanem a szoptatáshoz is raktároz zsírt. Ennek mértéke személyfüggő, átlagosan 2500-3000 gramm közötti
  • A test víztartalma a várandósság alatt nagyjából 1800 grammal nő
  • A vérmennyiség is növekszik, ez körülbelül 1400 grammot jelent

A felsorolt adatok mutatják, hogy nagyjából 12 kilogramm a hízás, melyet a szakemberek ideálisnak tartanak.

Mennyi az annyi?

A hízás mértéke nagyban függ a kezdeti súlytól, illetve a testtömegindextől. Ezt kiszámolni úgy lehet, ha a kilogrammban megadott testtömeget elosztjuk a méterben megadott magasság négyzetével. Agy kapunk egy számot, mely alapján besorolhatjuk magunkat egy-egy kategóriába.

Fotó: 123rf.com

19 és 26 között a normál súlyú nők értéke van. ez alatt alultáplált, e felett pedig túlsúlyos, 30-as érték felett veszélyesen túlsúlyos illetőről van szó. A normál tartományban a hízás mértéke a szakemberek szerint 12-16 kilogramm közötti. Alatta 18 kilogrammig tekintik normálisnak, míg felette 7-12, vagy 7 kilogramm alatti érték az ideálisA hízáshoz hozzájárulnak a beidegződések, a tévhitek, mint hogy kettő helyett kell enni, és sajnos bizonyos esetekben a várandós vitaminok is.

Ha szeretnénk biztosra menni, akkor érdemes egyes anyagokat elkerülni, mint a B6-vitamint, mert annak csak bizonyos trimeszterekben van jelentősége.

Ez az anyag nagyon fontos a baba fejlődésének szempontjából, így mindenképpen szüksége van rá a szervezetnek az első két trimeszterben. A harmadikban a baba már „csak” súlyban gyarapszik, a szervek ekkorra már kifejlődtek, vagyis a B6-vitamin elhagyható. Az agyagtól való félelem annak köszönhető, hogy ez a vitamin bizony növeli az étvágyat, ami hozzájárulhat a túlzott súlygyarapodáshoz is!

Forrás: Ratkó Tünde szülésznő


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.