Karácsonyi menü kismama módra

A terhes nőknek tekintettel kell lenniük arra, hogy az ünnepi menü megterhelő lehet a pocaklakó számára – mit ne egyen a kismama?

A téli időszakban nemcsak arra kell ügyelnie fokozottan egy kismamának, hogy alaposan felöltözzön, nehogy felfázzon, vagy egyéb betegségekkel nehezítse állapotát.

Gondoskodnia kell arról, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszon, de semmiképp sem alkoholt, és persze a gazdag karácsonyi menüből se ehet ezúttal mindent.

A kismamák általában fel vannak készülve arra: ebben az időszakban a kisbaba érdeke a legfontosabb, ezért le kell mondaniuk néhány, számukra kedves, ízletes dologról.

A karácsonyi vásárokon illatozó forraltkor például bármilyen csábító is, most jobb kihagyni, inkább egy meleg teát igyunk helyette.

Télen is fontos odafigyelni arra, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk, legalább napi két litert – természetesen ne túl hideg italokat. Tökéletes választás az ásványvíz és a különféle teák. A karácsonyi fűszerezésről nem kell lemondanunk, az ezekkel ízesített meleg almalé például nagyon finom!

Mit ne együnk?

Amikor napokig készülnek a karácsonyi finomságok, igen nehéz az illatoknak, a finom ízeknek ellenállni – nos, nem is kell, egy kismama is fogyaszthat szinte mindent a karácsonyi menüből, de azért legyen tekintettel a kisbabára, és az ünnepekkor ne a „degeszre esszük magunkat” legyen a jelszó.

Sőt, az se, hogy két ember helyett kell ennünk, mert ez egy tévhit. A gyermeket váró nő emésztése némileg megváltozik, ezért nem várt nehézségek elé állíthatja a gyomra, ha túl sokat eszik egyszerre.

Élvezzük a karácsonyi ízeket, de mértékkel együnk. Sok terhes nőnek nem esik jól a zsíros étel, ne erőltessük. De egyebet sem, ha úgy érezzük, nem szívesen fogyasztanánk belőle.

Halat bátran ehet a kismama, kifejezetten ajánlott is. Azonban a halászlé illata nem mindig érinti kellemesen. Sőt, van, aki kifejezetten rosszul lesz tőle. Vannak, akiknek a tejtermékek sem esnek jól a terhesség alatt, de kemény sajtokat, krémsajtokat, túrót, joghurtot bátran ehetünk. A lágy sajtokat – feta, brie, camambert, kék sajtok – kerüljük, mert gyakran pasztőrözetlenek.

A nyers vagy nem eléggé megfőtt húst semmiképp se együk meg. Azt se felejtsük el, hogy észrevétlenül felszaladhat még plusz néhány kiló az ünnepekkor, s bár ezt akkor annyira nem látjuk, a szülés után már jobban fogjuk csóválni a fejünket, ha mielőbb szeretnénk alakunkat visszakapni.

Arra azonban mindig figyeljünk, hogy speciális diétát kell tartanunk, ennek fényében fogyasszunk a karácsonyi étkekből is.

karacsonyi menu

A kevés még biztonságos?

A menü mellől nem hiányozhat ünnepek alkalmával a hangulatemelő koccintás – ha nem kapott az orvostól külön tiltást erre vonatkozóan, a kismama is ihat egy keveset az borból, nem árt meg – különösen a vörösbor nem, amely jót tesz az emésztésnek, serkenti azt, továbbá segíti a vérképződést.

Ami a koffeint illeti, napi 300 mg elfogyasztása még biztonságosnak mondható. A sütemények alkotórésze lehet a mogyoró. A földimogyoró-fogyasztás emeli a születendő baba mogyoróallergiájának valószínűségét. Sajnos manapság egyre több gyermek allergiás a földimogyoróra, és ez akár halálos is lehet.

Ha tudjuk, hogy nekünk van párunknak élelmiszerallergiája, szénanáthája, ekcémája vagy asztmája van, a terhesség során ne együnk földimogyorót. Nem ajánlott fagyöngy fogyasztása sem, mivel ez a növény – hiába a karácsonyok kelléke, különösen Amerikában – méhösszehúzódást idéz elő, és a szülés megindítására használják.

Kerüljük a savas dolgokat és a túl sok finomított szénhidrátot. A vércukorszint megugrik, ha sok fehér kenyeret, édességet, cukrozott üdítőt, fehér rizst fogyasztunk, a csecsemő pedig túlsúlyos lehet.

Forrás: https://napidoktor.hu/