Az ételek sorrendje befolyásolhatja a vércukorszintet

A fehérjék, zsírok és zöldségek fogyasztása szénhidrát-bevitel előtt segíthet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek – állapította meg egy úgy tanulmány.

A sorrend, melyben az elhízott, 2-es típusú diabétesszel küzdő emberek fogyasztják ételeiket, befolyásolhatja vércukorszintjüket – erre a megállapításra jutott egy kisebb méretű tanulmány. A szénhidrátot megelőzően fehérjék és zöldségek fogyasztása étkezés után alacsonyabb vércukor- és inzulinszintet eredményezett.

„Mindig arra törekszünk, hogy új módszerekkel segítsünk a cukorbetegeknek vércukorszintjük csökkentésében – mondta el az egyetem közleményében dr. Louis Aronne, az anyagcsere-kutatás és klinikai orvostudomány professzora a New York-i Weill Corell Medical College-ből. – „A gyógyszerekre támaszkodunk, de az étrend is nagyon fontos része a folyamatnak. Sajnos, rá kellett jönnünk, hogy az embereket nehéz rávenni étrendjük megváltoztatására. A szénhidrátok emelik a vércukorszintet, ám ha azt tanácsoljuk valakinek, ne egye őket, vagy drasztikusan fogja vissza fogyasztásukat, ennek az elvárásnak nehezen tudnak megfelelni. A tanulmány egy könnyebb módjára mutat rá, hogyan mérsékelhetnék a vércukor- és inzulinszintjüket a betegek” – fogalmazott Dr. Aronne.

A vércukorszint kontroll alatt tartása kritikus dolog a 2-es típusú diabétesszel küzdők számára. Ha a szint túlságosan magas, az idővel súlyos szövődményekhez vezethet, beleértve a szívbetegséget.

A jelenlegi tanulmány 11, elhízott, 2-es típusú cukorbetegséggel küzdő pácienst vont be a vizsgálatba, valamennyien szedtek metformin gyógyszert. Tipikus nyugati étrendet követtek, többféle zöldségből, fehérjéből, zsírból és szénhidrátból álló menüt adtak nekik. Ebben szerepelt csirke, párolt brokkoli vajjal, saláta és paradicsomos saláta zsírszegény öntettel, ciabatta kenyér és narancslé. Két módszert alkalmaztak, egy hét különbséggel.

egészséges étel

Az első étkezéshez a kutatók a vércukorszintet reggel ellenőrizték, evés előtt. Az önkénteseket arra kérték, hogy először a szénhidrátot egyék, fehérjével, zöldségekkel és zsírral kísérve – 15 perccel a szénhidrát után. A kutatók megmérték a vércukorszintet, 30-, 60-, majd 120 perccel az étkezés után.

Egy héttel később ezt megismételték, de a résztvevőket arra kérve, hogy más sorrendben fogyasszák az ételeket. Először a fehérjét, a zöldségeket és a zsírt, a szénhidrátokat 15 perccel később. Majd ugyanúgy megmérték az önkéntesek vércukorszintjét, három különböző időpontban.

A tanulmány kimutatta, hogy miután a szénhidrátokat utoljára ették meg, az alanyok vércukorszintje nagyjából 29 százalékkal alacsonyabb volt 30 perc, 37 százalékkal 60 perc és 17 százalékkal 2 óra után.

Az inzulinszint esetében ugyancsak jóval alacsonyabbat mértek, amikor a résztvevők fehérjét és zöldséget ettek először.

„Erre a felfedezésre alapozva ahelyett, hogy az orvosok azt mondanák pácienseiknek, ne edd ezt vagy azt, inkább azt kell tanácsolniuk, hogy ezt ez és ez az étel előtt edd – mondta Dr. Louis Aronne. – Bár el kell végeznünk néhány utókövetést, a felfedezést alapul véve egyszerű változtatásokat kell bevezetniük a pácienseknek annak érdekében, hogy mérsékeljék vércukorszintjüket napközben, csökkenthessék a szükséges inzulin mértékét és potenciálisan hosszantartó, pozitív hatást gyakoroljanak az egészségükre.”

A tanulmányt a Diabetes Care szaklap közölte.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.