Így mér csapást a pajzsmirigy zavara a családalapításra

A pajzsmirigy problémák sajnos erősen képesek keresztbe tenni a családalapítási terveknek. Az alulműködés ráadásul ezt több frontos támadással is teszi, hiszen a testsúlyra gyakorolt hatása csak tovább ront a helyzeten.

Pajzsmirigy gondok

A pajzsmirigy működése igen sok szempontból van hatással a testre. Ezek között szerepel a petefészkekre gyakorolt hatás is. Alulműködés esetében ugyanis progeszteronhiány is kialakulhat, mely egyértelműen megnehezíti, sok esetben ellehetetleníti a terhesség kialakulását. Amellett, hogy a progeszteronhiány miatt a tüszőrepedés, illetve a beágyazódás is nehézségekbe ütközhet, a prolaktin hormon szintje megemelkedhet, ez pedig csak tovább nehezíti mind a terhesség kialakulását, mind pedig annak kihordását.

A pajzsmirigy alulműködése sok esetben együtt jár az indokolatlan súlygyarapodással. Sőt, a legtöbb esetben ez az a tünet, mellyel a hölgyek orvoshoz fordulnak, és itt derül ki a probléma. A felhalmozódó zsírréteg pedig egy újabb csapás a családtervezés szempontjából.

Foto:123rf.com

A zsír

A felesleges, felhalmozódott zsírtól persze meg lehet szabadulni, de sajnos számolni kell azzal, hogy a zsír bizony hormontermelő egységként is funkcionál. Egy ösztrogénazonos anyagot termel, mely sajnos akár jelentős mértékben is képes hozzájárulni a női nemi hormonok egyensúlyának eltolódásához, ösztrogéndominanciát kialakítva. Ezzel pedig megnyílik az út az olyan betegségek előtt, mint a PCOS melyek csak tovább bonyolítják és nehezítik a helyzetet.

A felhalmozódó zsír persze nem csak pajzsmirigy alulműködés esetében jelent gondot. Akkor is termeli az ösztrogénazonos anyagot, ha mellette betegség nem áll fen, pusztán a nem megfelelő táplálkozás és a mozgáshiány váltja ki a hízást.

Szakember és életmód

A pajzsmirigy aulműködés mindenképpen szakemberi segítséget igényel. A családalapításhoz azonban sok esetben nem elég csak a pajzsmirigy problémáját kezelni, mivel a kialakult hormonális eltolódások a terhesség kialakulását továbbra sem teszik lehetővé. Ilyenkor érdemes további szakorvosi segítséget kérni.

„A megfelelő működés helyreállításához minden esetben szükséges a normál tápanyagellátottság. Ez túlsúly és betegségek esetében sem megoldott, arról nem is beszélve, hogy napjainkban a világon minden negyedik ember küszködik valamilyen tápanyaghiányos állapottal. Tápanyagok híján pedig a szervezet az olyan másodlagos fontosságú funkciókat, mint például a reprodukció, háttérbe szorítja, adott esetben le is állítja” – mondja dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos, a ratkotunde.hu szakértője.

A tápanyagok pótlásával azonban nagyon sokat tehetünk a vágyott családért. Ez mindenképpen kiegyensúlyozott táplálkozást és rendszeres mozgást igényel, de sajnos a problémáknál, sőt, a mindennapos kihívások esetében is sokszor tapasztaljuk, hogy a tápanyaghiány ezek betartása mellett is jelentkezik. Ezért a várandósság kialakulásának és nyugodt lefolyásának támogatására érdemes várandósvitamint szedni, amit ma már a szakemberek zöme is javasol.

A kiválasztott készítmény mindenképpen legyen komplex, és a benne található anyagok a legnagyobb arányban legyenek szerves kötésben (-citárt; -glükonát pl.: cink-citrát, réz-glükonát), ez ugyanis a felszívódás szempontjából kiemelt jelentőségű (szerves kötések esetében a hasznosulás akár 80%-kal is jobb). Emellett tartsuk szem előtt, hogy a terhesség három trimeszterre, három fejlődési szakaszra bomlik. A felkészülési időszak, valamint az első trimeszter tápanyagigénye megegyezik, de a másodiké ezektől eltér. Ugyanígy a harmadik trimeszter és a szoptatás igényrendszere ugyan megegyezik, de nem azonos sem az első, sem a második trimeszter igényeivel – ezt a várandósvitaminnak is szem előtt kell tartania!

Olvasd el ezt is!

Fogyás, hízás? Mi a kapcsolat a testsúly és a pajzsmirigy közt?

Forrás: Napidoktor.hu