Huszonévesen könnyebb a babázás?

A biológia is az oldalunkra áll, ha a húszas éveinkben szeretnénk teherbe esni – a test a legjobb korban van a szüléshez. Az előnyök vagy a hátrányok a hangsúlyosabbak ebben a korban?

Természetesen minden életkorban megvannak az előnyei és hátrányai a terhességnek – a legtöbb szakember szerint a 22 és 26 év közötti időszak a legideálisabb a gyermekvállalás szempontjából, ilyenkor a nők fizikailag a legjobb formában vannak a szüléshez. Egyénfüggő ugyanakkor, kinek mi a legjobb időszak a baba érkezésére. Lássuk az előnyöket és hátrányokat.

Egy nő fizikailag 22 és 26 éves kora között van a csúcson, állapota ekkor a legmegfelelőbb a teherbeeséshez. Szakértők szerint a 24. életév az ideális. A nő szervezete „beérett”, csontozata erős, a medenceizomzata is bírja a terhelést, szíve és keringése általában jó állapotban van. Ilyenkor a legnagyobb az esélye is a könnyű teherbeesésnek. Kicsi a valószínűsége a komplikációknak, annak, hogy a baba sérülten szülessen, és a vetélésnek is kisebb az esélye.

Az más kérdés, mennyire érett és teherbíró lelkileg egy nő a húszas évei derekán. Hiszen lényegében egyszerre kell gyermeket nevelnie, nem hanyagolhatja el a kapcsolatát/házasságát, emellett azonban kevés ideje volt rá, hogy a karrier terén is haladjon, így a munka sem marad ki az életéből. Nem mindenki képes megteremteni a helyes arányt, úgy, hogy közben ne fáradjon el teljesen, és ne érezze úgy, hogy nem bírja tovább. Nem véletlen, hogy ilyenkor nagyobb a válási arány – kétszerese annak, mint a 10 évvel idősebb korosztályban.

fiatal-anya

A szigorúan biológiai oldal

A fiatalabb nők petéi esetében kevesebb az esélye a genetikai rendellenességeknek – így például a Down szindrómának – ami az idősebbeknél már előfordul. A 30-on felül gyermeket vállalók esetében ráadásul ott a tény is, hogy az egész szervezettel együtt a peték is öregednek, ahogy az idő múlik, kevésbé lesznek életképesek. A vetélés esélye is kisebb a huszonéves korosztályban – nagyjából 10 százalék, míg a 35-39 év között szülő nők esetében ez 18 százalékra emelkedik, a 40-44 éveseknél pedig már 34 százalék.

Egy húszas éveiben levő nőnél kevésbé valószínű, hogy egyéb nőgyógyászati gondokkal küzd – például a meddőséghez is vezető endometriózissal, amelynek lényege, hogy a méh nyálkahártyájának a kis darabjai nem ürülnek ki a szervezetből, hanem más szövetekbe ágyazódnak be, így a petefészkekbe, a méhszalagokba és a bélfalba. Valószínű, hogy mivel huszonéves korára egy nőnek kevesebb szexuális partnere lehetett, mint egy harmincasnak, annak az esélye is kisebb, hogy bármilyen szexuális úton terjedő betegséget elkapott, amely a termékenységet befolyásolja.

Fizikailag könnyebb a terhesség a húszas években – kisebb az esélye, hogy a kismama szívproblémával, magas vérnyomással, cukorbetegséggel küzd. Ahogyan annak is, hogy koraszülött lesz a baba, és kisebb súllyal jön a világra. A különbség azonban lényegében elhanyagolható a között, hogy húszas vagy harmincas éveiben szül egy nő.

A húszasok jobban bírják?

Az ember általában alkalmazkodóbb és rugalmasabb a húszas éveiben – ami a házasságának és a szülővé válásnak is jót tesz. Nem ritka ugyanis, hogy akik a harmincas éveikben házasodnak, már régóta kialakult és berögződött szokásokkal, kevésbé csiszolódnak össze: van az „én utam” és a „te utad”, vagyis kevésbé létezik a ”közös utunk”. Ez egy házasságban okozhat bonyodalmakat és konfliktusokat, ahogyan a gyermeknevelésben is.

baba104

Mindenképpen hátrány azonban, hogy a húszas éveikben gyermeket vállaló nők talán túl korán megszakítják karrierjüket a terhesség miatt, és ha már letértek egy útról, utána sokkal nehezebb visszatérni arra. Nemcsak a gyakorlatból esik ki, de a baba mellett eltelt időben számos olyan újdonság jelenthetett meg a munkája terén, amely számára ismeretlen, nem követte az elmúlt időszakban a fejlődést, lemarad, és sokkal nehezebb behoznia magát évek múltán.

Az otthonülés azonban megviselheti a húszas éveiben járó, még a munka terén is tenni és fejlődni akaró nőt. Nagyon ügyesen kell lavírozni a számára szükséges dolgok között, hogy a családi egyensúly se boruljon fel, de önmaga kiteljesedésére, a saját igényeire is jusson ideje, lehetősége. Az idő múlásával fellépő problémák és eltérő igények ugyanis könnyen tönkretehetik a szépen indult házasságot.

A húszas évek-beli terhesség hátránya továbbá, hogy egy húszas éveiben járó fiatal pár a legtöbb esetben nincs anyagilag megerősödve. Sok esetben még a harmincasok is félve vállalnak gyermeket, mert úgy érzik, nincs meg ehhez a megfelelő anyagi biztonság. Alapvetően tehát mindegy, mikor történik a teherbeesés, de minden korosztálynak  megvannak az előnyei és hátrányai a babavállalás szempontjából.

Forrás: