Hangulati betegségek terhesség alatt és után

Magyarországon kb. 90 000 szülés történik egy évben. A depresszió előfordulása a terhes nőknél kb. 10-15 %.

A szülés utáni depresszió kb. 10%-át érinti a frissen szült nőknek, és a szülés utáni pszichózis (legsúlyosabb pszichiátriai szövődmény) 1-2 esetben fordul elő 1000 szülésnél. A bipoláris betegség (1-es típus) kb. 1-2 %-ra tehető a lakosság körében, a többi típus előfordulása kb. 4%-ra tehető.

Ez azt jelenti, hogy évente kb. 9-10 ezer terhes nő, és legalább ugyanennyi kismama szenved a depresszió tüneteitől Magyarországon. Évente kb. 100 frissen szült nőnél fejlődnek ki a szülés utáni pszichózis tünetei, amik gyakran dramatikusak és életet veszélyeztetőek!

A terhesség egy gyakori kérdés a hangulati betegségben szenvedő nőknél (vállalhatnak-e terhességet és gyereket). A hangulati betegségeknek (depresszió, bipoláris betegség) a terhesség alatt és a szülés után jelentős egészségügyi konzekvenciái vannak az anyára és a magzatra nézve.

Az egyidejű gyógyszeres kezelésnek is lehetnek rizikói a magzatra, illetve az újszülöttre nézve. Ebből kifolyólag mérlegelni kell ezeket a rizikókat, magyarul melyik jelent nagyobb rizikót: egy kezeletlen depresszió az anyánál, vagy a gyógyszeres kezelés a gyermekre nézve.

A depresszió a terhesség alatt károsíthatja a magzat normális fejlődését, így pl. alacsony születési súlyhoz, csökkent fejkörfogathoz, koraszüléshez, szülési komplikációkhoz vezethet!

gyogyszer-001

Azok az anyák, akik depresszióban szenvednek a szülés után, jelentősen csökkent kapacitással rendelkeznek arra, hogy az újszülöttjüket ellássák, szoptassák, ami mind a korai anya-gyerek kapcsolat kialakulását, mind a gyermek korai fejlődését károsítja.

depressziós anya állapota mind a függőségek (alkohol, nyugtatószer) rizikóját növeli, mind  csökkenti a megfelelő tápanyagbevitelt a gyermeknél, rontja a családi kapcsolatokat, és a legsúlyosabb esetben öngyilkossághoz vezethet az anyánál.

Angliában egy statisztika szerint az öngyilkosság a vezető halálok a kismamák körében! A depresszió a leggyakoribb oka a korai fejlődési problémáknak, a rossz szemkontaktusnak a gyermeknél, illetve a táplálási nehézségeknek, akkor ha más betegséget nem találnak az újszülöttnél.

A mániás epizódoknak a terhesség alatt súlyos konzekvenciái vannak az anyára, illetve a magzatra nézve is, míg a szülés utáni pszichózis gyakran vezet öngyilkossághoz, illetve nem ritkán vezethet az újszülött gyilkossághoz, amikor az anya a saját gyermekét öli meg.

A gyógyszeres kezelés rizikói a terhesség alatt és a szoptatás időszakában

A gyógyszerelés a terhesség alatt bizonyos kockázatokat rejt magában. A rizikó a fejlődési rendellenességekre nézve leginkább az első trimeszter (a terhesség első 3 hónapja) idejére tehető és azáltal mérhető, hogy  azokban a terhességekben, amelyek alatt gyógyszerelés történt, magasabb-e a spontán abortuszok és fejlődési rendellenességek aránya, mint azokban, ahol az anya nem szedett gyógyszert a terhesség alatt, ahol normál esetben kb. 4%-os előfordulási arány jellemző a fejlődési rendellenességekre nézve.

gyogyszerek-001

A szív fejlődési rendellenességeinek aránya 1% körül van abban az esetben, ha az enyhe rendellenességeket is beleszámolják. Egy másik esetleges rizikó, hogy a gyógyszerek késleltethetik a központi idegrendszer fejlődését. Ez a kockázat a terhesség egész ideje alatt fennállhat! A harmadik kockázati tényező lehet, ha a gyógyszer a szülés után, a neonatalis korban okoz komplikációkat.

Tanácsok és szabályok a terhesség és a szülés utáni időszak előtt

A tanácsadást pszichés problémák és betegségek esetén a terhesség alatt célszerű, ha pszichiáter végzi a nőgyógyásszal és esetlegesen gyerekgyógyásszal konzultálva. Fontos az is, hogy minden résztvevő orvosnak és személyzetnek legyen információja a betegségről, és ugyanazt az információt kapja a szülő nő vagy a terhességet tervező nő az egészségügytől és nem különféle, egymásnak ellentmondó információkat.

Egy kiindulási pont a tanácsadáshoz, az, hogy a kezelőorvos átgondolja a beteggel közösen a gyógyszerelést a terhesség, vagy a tervezett terhesség előtt. Egy másik fontos pont, hogy egy kezeletlen, nem kontrollált hangulati betegség a terhesség alatt, illetve a szülés után nagyobb kockázatot hordoz magában, mint maga a gyógyszerszedés a terhesség alatt.  Ez azt jelenti, hogy a gyógyszer elhagyása nem minden esetben a legjobb megoldás ilyenkor!

Kb. 70%-a az SSRI-t szedő nőknek, akik a terhesség alatt abbahagyják a gyógyszer szedését, visszaesik a depresszió valamilyen stádiumába a terhesség alatt. A lítium elhagyása bipoláris betegség esetén, a terhesség alatt 52%-ban vezethet visszaeséshez a betegség valamilyen stadiumába.

Maga a postpartum állapot egy rizikófaktor a visszaesésre nézve a hangulati betegségben szenvedő nőknél.  50 és 80% közöttire tehető a visszaesés aránya a bipoláris zavarban szenvedő nőknél a szülés utáni 6 hónapban, és 10-10 %-nál fejlődik ki súlyos mánia vagy postpartum pszichózis abban az esetben, ha nem kapnak adekvát kezelést.

ongyilkossag-001

Egy vizsgálat szerint kb. fele a korábban depressziós epizódon átesett nőknek lesz depressziós újra a szülés után, ha nem kap megelőző kezelést. Azon nők közül, akik korábban már átestek egy postpartum pszichotikus epizódon, 20-40 %-uk kaphat egy újabb pszichotikus epizódot szülés után.

A hangulati betegségek megelőzése a terhesség alatt és után

Azokat a nőket, akiknek nagyobb esélyük van a megbetegedésre már a szülészeti gondozásba vételkor ki lehet szűrni. A mániára vagy postpartum pszichózisra legnagyobb eséllyel pályázó csoport a bipoláris betegséggel rendelkezők, vagy olyanok, akiknek korábban is volt postpartum pszichotikus állapotuk.

A kockázat azoknál is magasabb, akiknek a rokonai között (szülők vagy testvérek) előfordul a bipolaritás, vagy átestek már postpartum pszichotikus állapoton. Azok a nők, akiknek korábban már volt depressziós epizódja, nagyobb eséllyel eshetnek depresszióba a szülés után.

Kezelés a terhesség alatt: dozirozás és monitorozás

Függetlenül attól, hogy a terhes nő szed-e gyógyszert vagy nem a terhessége alatt, az átlagosnál körültekintőbben kell a kontrollvizsgálatokat végezni, illetve szorosabb utánkövetés javasolt a terhesség egész ideje alatt. Ha a klinikai tünetek szükségessé teszik, akkor gyógyszerelés is szükséges lehet olyanoknál is, akik nem szednek a terhességük alatt gyógyszert.

A gyógyszerszedés mellett fellépő kockázat mértéke a magzatra nézve általában dózisfüggő, ezért javasolt a legalacsonyabb, de még hatékony dózist alkalmazni. A gyógyszer koncentráció általában csökken a terhesség vége felé közeledve, ezért célszerű a dózist megváltoztatni, emelni.

szomorú smiley

Nagy előny, ha a gyógyszer koncentrációja mérhető a vérben, ilyenkor célszerű a szérumszint ellenőrzés a terhesség elején, illetve a terhesség alatt szükség esetén is. A lítium szintet havonta célszerű kontrollálni a terhesség folyamán.

Ultrahang a terhesség alatt

Ha a magzat a terhesség alatt litium vagy antiepileptikumexpoziciónak van kitéve az első trimeszter alatt, akkor ultrahang vizsgálat és magzati echokardiografia javasolt a terhesség 18-20 hete tájékán.

Összefoglalásunk arra próbál rávilágítani, hogy a terhesség alatti és előtti pszichiátriai zavarok kezelhetőek gyógyszeresen is, és jóval nagyobb a kockázata annak, hogy az anya elvetél, ha kezeletlen depresszióban szenved.

Forrás: