Így előzheted meg a szülés utáni depressziót!

A szülés utáni depresszió az anyukák 10-20%-ánál fordul elő, ám ha okosan készülsz az anyaságra, jó eséllyel elkerülheted a nehézségeket!

A baba érkezése alaposan átrendezi életritmusodat, melyet ezentúl az ő igényeihez kell igazítanod, nem csoda hát, ha időnként erőt vesz rajtad a bizonytalanság. Mégis érdemes odafigyelned magadra, mert nem veszélytelen, ha napjaidon hosszú időn át a rosszkedv uralkodik!

A hullámzó kedélyállapot, a kimerültség a szülést követő néhány napban teljesen természetes, hiszen testileg-lelkileg óriási változásokon mentél, mész keresztül. Hormonszinted a terhesség alatt termelődő hormonok mennyiségének töredékére esik vissza, s ez bizony rányomja bélyegét hangulatodra és teljesítményedre.

Baj akkor van, ha ez az állapot tartóssá válik, illetve, ha félelmeid meggátolnak abban, hogy ellásd a babád, esetleg ijesztő, agresszív gondolataid támadnak vele vagy saját magaddal kapcsolatban. Ha ilyesmit tapasztalsz, mindenképpen keress fel egy orvost!

rosszkedv

Különféle – akár egymást kiegészítő – terápiák színesítik a szakemberek eszköztárát, egész biztosan tudnak majd segíteni neked! Az is lehet, hogy a megoldás egyszerűbb, mint gondolnád; a túlságosan alacsony vércukorszint, illetve a vas- és a cinkhiány is okozhat fáradékonyságot, levertséget, a teljesítő- és koncentrálóképesség romlását.

Természetesen, számtalan egyéb magyarázat állhat a háttérben, ezért a legjobb, amit tehetsz, hogy még a szülés előtt felderíted a rizikófaktorokat, és ha lehetséges, kiiktatod azokat! A hormonális tényezők és a tápanyaghiány mellett lelki okokkal is számolni kell, úgy mint a támogató, biztonságot nyújtó környezet hiánya, az anyagi gondok, a terhesség alatti depressziós tünetek, a várandósságot megelőző pre-menstruációs szindróma, vagy éppen a szülés körüli nehézségek.

A mélyben gyökerező problémák megoldása valószínűleg nem egyik napról a másikra történik, de vannak olyan feszültségforrások, amelyeket csírájában elfojthatsz: a szülést például már jó előre megtervezheted! A túlságosan elhúzódó szülés a kisbabádra és rád nézve egyaránt veszélyes lehet, ráadásul a hüvelyi szülések majd’ felénél a kismamák gátsérülést szenvednek.

Akármennyire elcsépelt, hogy étkezz tudatosan és mozogj rendszeresen, jól teszed, ha e tanácsokat is megfogadod, hiszen előbbivel az említett vitamin- és nyomelemhiányt, valamint a vércukorszint ingadozását küszöbölheted ki, a testmozgás pedig endorfint szabadít fel, amely jókedvre derít, sőt még fájdalomcsillapító hatással is bír!

depis

A szomorúság, a szorongás, az aggodalom, az agresszió leginkább a tehetetlenség érzéséből fakad, amelynek gyakran a félelem a forrása. Legtöbbször attól félünk, amit nem ismerünk, ezért félelmeink elűzésének egyik leghatékonyabb módja a tapasztalat- és ismeretszerzés, továbbá a pozitív hozzáállás!

Edison, a villanykörte feltalálója több mint kilencszáz(!) sikertelen kísérlet után rukkolt elő működőképes villanykörtével! Meddő próbálkozásait nem kudarcként élte meg, mert úgy vélte; minden egyes alkalom közelebb juttatja a helyes megoldáshoz.

Te se csüggedj, ha a dolgok nem változnak máról holnapra! Légy kitartó és következetes, gondolkozz, tervezz előre, és oszd meg a gondjaid a családoddal, barátaiddal, vagy ha úgy érzed, válaszaik nem elég megnyugtatóak, szakemberrel!

Gondold csak végig; minden nap tanulsz valami újat, napról napra rutinosabb édesanya leszel, egyre könnyebben oldod meg a rád váró feladatokat, és szép lassan szervezeted működése is visszaáll a régi kerékvágásba; lecsillapodnak a hormonjaid, elhalványulnak a kedélyingadozások! Bízz magadban, és mindig arra koncentrálj, amit szeretnél, ne arra, amit szeretnél elkerülni!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.