Hajunk és bőrünk is megsínyli a várandósságot

A dús hajkorona és a szép bőr a terhesség alatt sem lehetetlen

A várandósság csodálatos időszak a kismamák életében – már persze akkor, ha nem keseríti életüket a rosszullétek sora, a nehéz mozgás vagy a kellemetlen puffadás. De ezek elmúlnak, a kisbaba érkezése pedig feledteti a rossz napok emlékét. Ha azonban a haj, a bőr és a körmök “tönkre mennek” a terhesség alatt, az sajnos az önértékelésre igen rossz hatással van, pedig egyszerűen lehet tenni ellene! Ráadásul nem csak a hajat, hanem a babát is védhetjük általa!

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Miért hullik a hajunk?

Önmagában a terhesség még nem indokolja a hajhullást, állapotának romlását. Az ok megértéséhez mindenképpen tisztázni kell a terhességgel kapcsolatban egy fontos dolgot. Ez pedig a baba tápanyagszükséglete.

Fotó: 123rf.com

Egy másik életet létrehozni, kihordani kicsit sem egyszerű feladat. Nem véletlen, hogy nagyanyáink idejében is létezett a mondás, kettő helyett kell enni. Ez ebben a formában nem igaz, de tény, hogy a tápanyagigény erősen megnő a várandósság kialakulásával. Az étkezéssel azonban ezt a megnövekedett igényt nagyon sok esetben nem vagyunk képesek fedezni, ami gondot okoz.

Ebben az esetben nem arról van szó, hogy drasztikus hiányállapotok alakulnak ki, melyek a baba egészségét veszélyeztetik. Pusztán arról, hogy egyszerűen nincs elegendő tápanyag ahhoz, hogy a nő a saját szervezetét, a baba szervezetét és a nem létszükségletű funkciókat is fenntartsa. Mert bizony a baba minden tápanyagot az anyjától kap – vagyis inkább vesz fel, hiszen szükségletei előrébb valók, mint az anya szervezetében lejátszódó nem létszükségletű folyamatok. Hogy mik ezek? Például a fogak egészsége, vagy a hajkorona szépsége, a bőr, körmök állapota, és még sorolhatnánk.

Sok kismama teszi fel a kérdést, hogy kávézhat-e várandóság alatt! A cikkből kiderül! >>

Fontos a tápanyagpótlás

A fentiekből könnyen leszűrhető, hogy ahhoz, hogy a hajkorona is szép maradjon, és a baba is kiváló egészségnek örvendhessen a tápanyagpótlás elengedhetetlen. A haj számára a legfontosabb anyagok a B-vitaminok, az A, C, E-vitaminok, D-vitamin, réz, cink, vas, szelén, kalcium, stb. Igen széles skálán mozognak a szükséges anyagok, és sajnos, ha hiány alakul ki, akkor a szervezet többek közt a hajtól vonja el a szükséges anyagokat – mondja dr. Angyal Géza.

Fotó: 123rf.com

A tápanyagpótlás, különösen a várandósság idején nem egyszerű feladat, tekintve, hogy a kiegyensúlyozott étkezés és a mozgás mellett is sokszor jelen van. A megoldás a várandósvitamin lehet, melyet ma már a szakemberek zöme is javasol a terhesség tervezésétől kezdve. De melyik is legyen? Hiszen a választék elképesztően széles!

Alapigazság, hogy minden szervezet más, vagyis minden nőnek más vitaminkészítmény lehet az ideális. Azonban három olyan kritérium mindenképpen fontos, melyeknek meg kell feleljen a kiválasztott készítmény. Ezek közül kettő a felszívódást segíti elő, a harmadik azonban az egészség megőrzésének szempontjából is kiemelten fontos.

A felszívódás sokkal jobb a komplex készítményekből, mivel itt az adott anyag mellett a segédanyag is jelen van. Például a cink hasznosulását a réz segíti elő, a vas hasznosulásában a C és D-vitamin játszik fontos szerepet és így tovább. A felszívódás pedig akár 80%-kal is javítható, ha az anyagok szerves kötésben vannak jelen – ez praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelent.

Mindenképpen tisztázni kell, hogy a terhesség három trimeszterből, három elkülönített fejlődési szakaszból áll. Ez azért fontos, mert az egyes szakaszoknak nem azonos a tápanyagigénye sem, hiszen más és más fejlődési lépésen van a hangsúly! És itt érkeztünk el a harmadik kritériumhoz: a várandósvitaminnak a trimeszterek eltérő igényeit is ki kell tudnia szolgálni, ehhez pedig a megfelelő tagoltság jelenthet megoldást.

Ez is a cikk is érdekelhet! 

Helyes táplálkozás várandósság idején

Forrás: Ratkó Tünde szülésznő


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.