Kávézhatok várandóság közben?

Brazil kutatók nemrég megállapították, hogy a várandós vagy szoptatós anyák kávéfogyasztása semmiben nem befolyásolja az újszülöttek alvási szokásait.

A tanulmány során a Pelotasi Szövetségi Egyetem munkatársai dr. Ina Santos vezetésével több mint 4200 három hónapos vagy annál fiatalabb csecsemőt figyeltek meg az anyukák terhesség alatti, illetve szülés utáni koffeinfogyasztási szokásainak fényében, melynek eredményeiről a Pediatrics című szaklap májusi online számában lehet majd olvasni.

A vizsgálat részeként a frissen szült anyákat még a kórházban kikérdezték, és a napi 300 milligrammnál több koffeint fogyasztókat az erős kávézók csoportjába sorolták. Az újszülötteket születésükkor és három hónap elteltével is ellenőrizték, mely során a nappali és az éjszakai alvás mennyiségét jegyezték fel. Gyakori éjszakai ébredésként könyvelték el, ha egy csecsemő háromnál több alkalommal felébredt az éjszaka során.

kávé3

Az eredmények alapján a szakemberek azt a következtetést vonták le, hogy az anyák koffeinfogyasztása és a csecsemők alvási szokásai között semmiféle kapcsolat nem volt felfedezhető.

Lona Sandon, a dallasi Texas Egyetem dietetikusa megjegyezte, hogy a védőnők gyakran tanácsolják a kismamáknak a kávéfogyasztás csökkentését vagy teljes elhagyását, mondván a koffein átjuthat a gyermek szervezetébe, és ezáltal akár a központi idegrendszert is ingerelheti. Ez azonban csak kiugróan magas kávéfogyasztás esetében igaz, a napi 300 milligramm azonban ettől még messze van, ez nagyjából három átlagos csésze kávénak felel meg. Hozzátette, könnyen lehet, hogy a kávé sokkal inkább az anyák alvásritmusába zavar bele, akik emiatt nem tudják megfelelő módon kipihenni magukat.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.