Folsav – A tervezési időszakban is hasznos

Vajon miért van az, hogy egy átlagos nő, ha babát szeretne, foglalkoznia kell azzal, hogy megemelt mennyiségben vigye be a szervezetébe a folsavat?  Hiszen “csak” a terhesség létrejötte után van szüksége a többletre a szervezetnek, mert csak akkor fejlődik a baba.

A kérdés megválaszolásában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos, a ratkotunde.hu szakértője van a segítségünkre.

A folsav és a raktározása

A folsav, vagy B9-vitamin egy vízoldékony vitamin, melyet ennél fogva a szervezet nem igazán képes hosszabb távon raktározni. Vagyis ahhoz, hogy szervezetünk ellátottsága folyamatos legyen, gondoskodni kell a megfelelő mennyiség beviteléről. Ez jellemzően a kiegyensúlyozott étrenddel megoldható, bár tény, hogy élelmiszereink beltartalma az utóbbi években jelentősen lecsökkent, vagyis a megfelelő mennyiség bejuttatása még így sem biztos.

Fotó: 123rf.com

“Egy életerős nő, aki még nem szeretne gyermeket jellemzően a legegyszerűbb fogamzásgátlási módszert választja, ami a tabletta. Amikor pedig elérkezettnek látja az időt, akkor leteszi azt, és belevág párjával a családalapításba. Azt tudjuk, hogy a modern fogamzásgátlóknak már nincsen szüksége hónapokra ahhoz, hogy kiürüljenek a szervezetből, ami jó, de a folsavra bizony hatással vannak. A fogamzásgátlók ugyanis a folsav hasznosulását is negatívan befolyásolják, vagyis hiába figyelünk arra, hogy meglegyen a napi 300 mikrogramm folsav, annak csupán egy kisebb hányada képes hasznosulni. Mindehez még az is hozzátartozik, hogy terhesség alatt a folsavigény megnő, 400-500 mikrogrammra. Hogy a megfelelő folsavszintet képesek legyünk elérni a családalapításhoz, ezért a folsav fokozott bevitelére már a tervezési időszakban is szükség lehet” – mondja dr. Angyal Géza, a ratkotunde.hu szakértője.

Fokozott bevitel

A folsavat fokozott mennyiségben élelmiszerekből bevinni igen nehéz, ráadásul ahogyan a folsavból hiány lép fel a szervezetben az évek során, mire a családalapításhoz érünk már más anyagok fokozott bevitelére is szükségünk lesz. Ez az oka annak, hogy a várandósvitaminokat már a családtervezési időszakban is érdemes szedni, és ez az oka annak is, hogy ma már a szakemberek többsége javasolja a várandósvitamin szedését.

A folsav bevitele készítményekben nem azonos a természetes bevitellel. A folsavnak ugyanis több formája van, és sajnos nem mindegyik lehet megfelelő. A második generációs folsav például pajzsmirigy problémák esetében nem képes megfelelően hasznosulni, a harmadik generációs folsav esetében ez a gond már nem áll fenn, azonban ennek vízoldékonysága nem a legjobb, így ez akadályozza jelentősen a felszívódását. Jelenleg a piacon a legjobban hasznosuló folsav a Quatrofilc néven bejegyzett anyag, mely a B9-vitaminok negyedik generációját képviseli, és kiküszöböli az előzőek összes hátrányát.

Fotó: 123rf.com

Együtt jobb

A folsav pótlásával elkerülhetőek azok a tünetek, melyek a hiányából adódnak – fáradékonyság, ingerlékenység, levertség, megablasztos anémia (vérszegénység), stb.-, és jelentősen csökkenthető egyes fejlődési rendellenességek előfordulása a várandósság során. Külön is érdemes kiemelni, hogy a folsav elengedhetetlenül szükséges a velőcsőzáródási rendellenességek elkerüléséhez! Azonban sok esetben a folsav önmagában nem elég, hiszen például a babára is komoly veszélyt jelentő vérszegénységnél előfordul, hogy a kiváltó ok a B12-vitamin hiánya, nem a folsavé, a tünet és a hatás mégis ugyan az.

A természetben az egyes anyagok segítik mások felszívódását, amire érdemes figyelni akkor is, ha várandósvitamint választunk. Ennek megfelelően összetett, komplex készítményt keressünk. Mindemellett figyeljünk arra is, hogy az anyagok biológiailag aktív, szerves formában – ez praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelent – legyenek jelen a készítményben, mivel így a hasznosulásuk akár 80%-kal is jobb!

Forrás: https://napidoktor.hu/index