Ez a kemikáliák szerepe a férfi meddőségben

A fejlett nyugati civilizációkban az utóbbi 40 évben a spermiumszám megfeleződött, a spermiumok minősége pedig szintén zuhanórepülésbe kezdett. Ennek okai közt feltételezték a mindennapi kemikáliák szervezetre gyakorolt hatásait is, most azonban végre bizonyítást is nyert ez a hatás.

A kutatás

Andreas Kortenkamp professzor munkatársaival a londoni Brunel egyetemem folytatta le azt a vizsgálatot, melyben közel 100 önkéntes (18 és 30 év közötti) vett részt. Vizeletüket vizsgálva kerestek a kutatók olyan vegyi anyagokat, mint a biszfenol, a ftalátok, dioxin vagy éppen a paracetamol. Ezek a vegyszerek képesek megzavarni az emberi hormonrendszert, ezen keresztül pedig komoly károkat képesek okozni a spermiumok minőségében. Ez ahhoz vezet, hogy jelentősen nő a vetélések és koraszülések száma, illetve a genetikai és más rendellenességek kialakulása is, mint amilyen a herék leszállásának elmaradása.

A szervezetben lévő említett anyagoknak vagy egy biztonságos, elfogadható szintje, mely ellen a szervezet még képes hatékonyan fellépni, így az komoly gondokat nem tud okozni. Ez persze függ a szervezet tápanyagellátottságától, állapotától, ami nagyon változó lehet a bevitt élelmiszerek, illetve a jelentkező környezeti ártalmak tükrében.

A kutatás az említett vegyi anyagok esetében a megengedett szint 100 szorosát is kimutatta, de átlagosan a megengedett szint 19-szerese volt jelen a vizsgált mintában, ez pedig olyan döbbenetesen magas arány, ami még a kutatókat is meglepte.

Hibaszázalék

A kutatók elismerték, hogy a minták 2009 és 2010-es évekből származnak – a kutatást csak később végezték el az adatok alapján – és azóta bizony a BPA, vagyis a biszfenol szintje akár csökkenhetett is a hétköznapokban – ugyanakkor sajnos akár növekedhetett is a mikroműanyagok miatt. De még abban az esetben is drasztikus hatással lehet számolni, ha a BPA-t egyszerűen kihagyjuk a kutatásból, vagyis a vegyi anyagok termékenységre gyakorolt elképesztően romboló hatásán ez nem változtat.

spermium

Fotó: 123rf.com

Védelem

Jó kérdés, hogy hogyan lehet védekezni az említett vegyi anyagok ellen. A BPA a műanyagok kapcsán kerül velünk kapcsolatba, így ezek hanyagolása sokat segíthet. A vegyi anyagok használata azonban törvényi szabályozás miatt folyamatos. Igaz, az EU nemrégiben néhány részletet megosztott egy készülő ökoszisztéma-védelmi csomagból, és ebben a peszticidek (növényvédő szerek) használatának jelentős korlátozása is szerepel, de ezek még mindig csak kis részét fedik le annak a 20 vizsgált vegyületnek, mely alapján a kutatás a következtetéseit tette.

A szervezet védelmi rendszerének erősítése révén is tehetünk a hatás mérséklése és a családalapítás elősegítése ellen. A védelem akkor is fontos, ha még nem tervez családot a férfi, hiszen a hormonrendszer befolyásolása révén ezek az anyagok nem kizárólag a meddőséget képesek előidézni, számtalan más ponton is komoly és veszélyes hatást gyakorolhatnak a testre. Mivel a szervezet védekezése a tápanyagok mennyiségének függvénye, így erről az oldalról lehet támogatni a védekezést.

A megfelelő tápanyagellátottsághoz elméletben elegendő a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres mozgás. Azonban a szervezet igénybevétele – ahogyan arra a kutatás is rámutat – sokkal nagyobb lett az elmúlt pár 10 évben, vagyis a fentiek mellett a tápanyagok pótlása is szükségessé válhat. Erre a férfiak esetében a kifejezetten nekik összeállított vitaminkészítmény lehet a megoldás, mely nem csak vitaminokat, hanem nyomelemeket és ásványi anyagokat is tartalmaz. Ezek közül ráadásul a lehető legtöbbet szerves kötésben kell tartalmaznia (jellemzően -citrátok és -glükonátok, pl.: cink-citrát, réz-glükonát) a komplexitás mellett, hiszen így az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet!

Olvasd el ezt is!

A wifi megöli a spermiumokat?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.