Brutális csapást mérnek a műanyagok a termékenységre

A műanyagok kapcsán rendszerint a műanyagszennyezés kerül előtérbe, holott ezeknek az anyagoknak sok más, elképesztően romboló hatása is van. Egyes esetekben ezt már felismerték, és léptek is az ügyben a hatóságok, más esetekben azonban ezek a lépések nagyon későn érkeznek.

A ftalátok a mai napig is széles körben alkalmazott vegyületek, melyek azonban komoly gondokat is okozhatnak.

Ftalátok?

Arról már esett szó, hogy a BPA milyen káros hatásokat gyakorol a hormonrendszerre, és azzal is foglalkoztunk, hogy szerencsére ennek az anyagnak a használatát – éppen a romboló hatása miatt – már betiltották. Sok más anyag – így például a ftalátok – azonban most is forgalomban van. Az említett vegyületeket zömmel a PVC lágyítására használják, de nagyobb molekulájú változatai a kozmetikumokban is helyet kapnak. Sajnos a tudomány egyre több ftalát esetében lel bizonyítékot vagy erős összefüggést arra vonatkozóan, hogy az emberi szervezetre rombolóan hatnak. A férfiak esetében ez a termékenység csökkenésében is tetten érhető, de az édesanya érintettsége nyomán a kisfiúk esetében akár a pénisz méretére is hatással lehet, egyéb rendellenességekről nem is beszélve.

A műanyagok jelentette szennyezés az emberre nézve ugyan olyan káros, mint az állatvilágra. Mi ugyan nem fulladunk meg a zsugorfóliától, vagy nem próbáljuk elfogyasztani a vízben lebegő műanyag zacskókat, de életünk szinte minden pillanatánál jelen vannak a műanyagok, és bizony a hatásuk is. Sőt, a kioldódó anyagok akkor is roncsolnak, ha tudatosan igyekszünk kerülni a műanyagokat.

műanyag pohár

Hogyan?

A BPA és a ftalátok is párolgás útján jutnak a környezetbe. Mivel pedig hatalmas mennyiségű műanyagban vannak jelen, így a roncsolásuk is jelentős. A BPA esetében, bár már kivonták a forgalomból, és egyre több terméken jelenik meg a BPA mentes címke, számolni kell azzal, hogy a régebben gyártott, de ma is forgalomban lévő műanyagokból ugyan úgy kioldódik, vagyis a szennyezése annak ellenére nem állt le, hogy használata ma már nem engedélyezett.

“Mivel pedig a párolgás lévén a levegőbe is kijutnak ezek az anyagok, a legelterjedtebb szennyezők egyikeként tartják számon, és gyakorlatilag minden ember szervezetében jelen vannak” – mondja Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő.

Mit tehetünk ellenük?

A ftalátok általi veszély a környezeti ártalmak közé sorolható, amiket kivédeni gyakorlatilag lehetetlen. Csökkenteni lehet azzal, ha kerüljük a műanyagokat, nem vásárolunk és nem is használunk ilyesmit, de mivel az élelmiszercsomagolások zöme műanyag, ez nem egyszerű feladat.

A második lehetőség a test erősítése. A környezeti ártalmak okozta rombolást a test igyekszik mérsékelni, javítani, amihez többlet tápanyagmennyiségre van szüksége. Alapesetben ez az egészséges életmóddal megoldható lenne, de sajnos a környezeti ártalmak az élelmiszerekre is rányomják bélyegüket, ennek megfelelően azok tápanyagtartalma is jelentős lecsökkent.

A tápanyagok pótlására alkalmas lehet a férfiak számára kialakított vitaminkészítmény. Ehhez azonban mindenképpen komplexnek kell lennie, mivel az egyes anyagok segítik mások hasznosulását, valamint szerves, biológiailag aktív kötésben (-citrátok, -glükonátok) kell tartalmaznia az anyagokat, azok hasznosulása így akár 80%-kal is jobb lehet!

A mozgás és a környezettudatosság is sokat segíthet a problémán, bár ki nem iktatja azt. A műanyagmentes élet azonban hosszú távon mindenképpen kifizetődő lesz, így erre kell törekedni, addig pedig a hatásokat a lehető leginkább mérsékelni.

Olvasd el ezt is!

A vegetarianizmus mellett romlik a férfiak termékenysége?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.