Az E-vitamin hiánya terhesség alatt epilepsziás krízist okozhat

A terhes kismamák, illetve a babára vágyó nők számára fontos a megfelelő vitaminellátottság. A bevitelt ráadásul a mindennapi mennyiségekhez képest növelni is kell, hiszen a szervezet igénybevétele is nagyobb.

A vitaminok közül sok szó esik a D, a B, illetve a C vitaminok fontosságáról, de jóval kevesebb az E-vitamin szerepéről. Pedig fontossága kétségtelen, mégis keveset hangsúlyozzák. 

Mi is az az E-vitamin?

Ezt az anyagot a tudósok tokoferolként tartják számon. A szó a görög tokosz és pherein szavak összetételéből származik, amik jelentése „gyermekszületést elősegítő”. Ebből nagyon jól látszik, hogy ez a vitamin mennyire fontos szerepet játszik a várandósság során.

Az E-vitamin sejtvédő, antioxidáns hatású anyag. Szerepe abban van, hogy a megterhelés, a fokozott igénybevétel miatt kialakuló szabad gyököket semlegesítse. Amikor az oxigénfelvétel növekszik, akkor annak oxidációs hatásai is erősödnek, és ilyenkor úgynevezett szabad gyökök keletkeznek. Ezek a képletek pedig ártalmasak a sejtekre, szövetekre, elősegítik azok elhasználódását, öregedését. Az olyan antioxidánsok, mint amilyen az E-vitamin is, ezt a hatást semlegesítik, védik a sejthártyát és a szöveteket.

A várandósság során azonban a vitaminnak nem csak az anyára, a babára is nagy hatása van. szerepe van a vérképzésben, illetve az izmok megfelelő képzésében is.

Mi történik, ha nincs elegendő E-vitamin?

A várandósság alatt a megfelelő vitamin, tápanyag és nyomelem bevitel kulcsfontosságú. Az E-vitamin hiánya a magzat fejlődésére is rányomja bélyegét. Ilyenkor alakulhat ki az első epilepsziás krízis, mely a vérerek nagyobb nyomásából, és a vízvisszatartásból ered. Ezen kívül alacsony születési súlyhoz vezethet hiánya, valamint az agya fejlődésében játszott fontos védő szerepe miatt is aggodalomra ad okot a nem megfelelő E-vitamin ellátottság.

A terhes anyák tokoferol szükséglete napi 20 milligramm. Ennek egy része remekül fedezhető a kiegyensúlyozott étkezéssel, hiszen ez az anyag a növényi olajokban, a mogyoróban, mandulában és a müzlikben, valamint a májban és a tojásban van jelen nagyobb mennyiségben. Ezen felül a terhesség időszakára a legtöbb szakember javasolja vitaminkészítmény szedését is, melynél azonban erősen figyelni kell arra is, hogy hogyan hasznosul az anyag!

Hasznosulás?

Sajnos a tápanyagokat, vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat nem elég csak bevinni a szervezetbe, annak hasznosulására is hangsúlyt kell fektetni. Az E-vitamin esetében a C-vitamin és a szelén együttese segíti a felszívódást, míg a koleszterincsökkentők, a fogamzásgátlók, illetve a táplálékkal bevitt nagy mennyiségű vas és réz is gátolják a hasznosulást. Amikor vitaminkészítményt keresünk, tartsuk szem előtt azt is, hogy a szerves kötésű, természetben is fellelhető vegyületek sokkal nagyobb arányban hasznosulnak, mint a szervetlen kötésű társaik. A komplex összeállítású, megfelelő tagolású készítmények pedig kiküszöbölik az egymás felszívódását gátló anyagok kölcsönhatásait” – mondta Dr. Balaicza Erika a ratkotunde.hu-nak.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.