Az E-vitamin és a béta-karotin nem véd a ráktól és a szívbetegségektől

Az E-vitamin vagy a béta-karotin szedése nem véd a ráktól vagy a szívbetegségektől egy amerikai kutatócsoport hétfőn közzétett, aktualizált tanulmánya szerint.

Az amerikai betegségmegelőző szolgálatok kutatócsoportja egy 2003-ban készült tanulmányt aktualizált, azzal kiegészítve, hogy az E-vitamin és a béta-karotin táplálék-kiegészítők hatástalannak bizonyultak az Egyesült Államokban a két legtöbb halálesettel végződő betegségfajta, a daganatos és a szív-és érrendszeri betegségek esetében. Következtetéseik több tudományos kutatáson alapulnak, amelyek szerint a béta-karotin és az E-vitamin nem használ, sőt a béta-karotin inkább ártalmas, mint hasznos. "Az E-vitamin szedése nem jár előnyökkel, a béta-karotin szedése pedig növeli a tüdőrák kockázatát az erre a betegségre hajlamos emberek esetében" – összegezte megállapításaikat Michael LeFebre, a kutatócsoport társelnöke.

ver5

"A szív- és érrendszeri megbetegedések fontos szerepet játszanak az Egyesült Államok közegészségügyi helyzetében, és minden olyan módszer után kutatunk, amely segíthet megakadályozni ezen megbetegedések kialakulását" – mondta a munkacsoport elnöke, Virginia Moyer. A kutató szerint nem találtak elegendő bizonyítékot arra, hogy eldönthessék, a tápanyagok – külön vagy kombináltan történő szedése segíti-e a szív- és érrendszeri, illetve a rákos megbetegedések megelőzését. A vitaminok nem bizonyított hatásával kapcsolatos rendszeres figyelmeztetések ellenére sokan továbbra is szednek vitaminokat. A felnőtt amerikaiak mintegy fele szedett már legalább vitaminos táplálék-kiegészítőt 2007 és 2010 között.

Terhes nők számára időnként javasolják folsavat tartalmazó vitaminok, illetve idős embereknek csontritkulás ellen D-vitamin szedését. A kutatócsoport e vitaminok szedése helyett viszont inkább a kiegyensúlyozott táplálkozást, gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, alacsony zsírtartalmú tejterméket és hal fogyasztását tanácsolja.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.