Anya, magzat, gyermek – a terhességi túlsúly mindenki számára komoly kockázatot jelent

A kényszerű otthonlét ideje alatt sokan plusz kilókat szedtek fel, akár a mozgáshiány miatt, akár a stressz vagy ingerhiány okozta túlevés következtében. Ennek különös jelentősége és veszélye van akkor, ha valaki a következő hónapokban tervezi a gyermekvállalást.

Bizonyos veszélyes állapotok, mint a terhességi cukorbetegség, terhességi magas vérnyomás és a toxémia előfordulási gyakorisága is nagyobb az elhízott kismamák körében. Milyen kockázatokat rejt a terheskori elhízás a fejlődő magzatra, a kismamára és a megszületett gyermekre nézve?

A testpozitivitás minden kétséget kizáróan fénykorát éli 2021-ben. Ám testünk elfogadása nem azt jelenti, hogy nem vagyunk tisztában az elhízás kockázataival, és nem törekszünk arra, hogy egészségesen éljünk. Kiemelkedően fontos ez akkor, amikor egy másik életért is felelősek vagyunk. Bár a terhességre való felkészülés fontosságát sokan ismerik, terhesvitaminokat szednek, tisztában vannak a stresszcsökkentés és a krónikus betegségek karbantartásának fontosságával, saját túlsúlyukkal kapcsolatban nem mindig aggódnak. Pedig a terhességre való felkészülés első lépése az életmódváltás, testben és lélekben egyaránt. Ehhez elengedhetetlen, hogy a kismama már a teherbeesés előtt elérje a számára egészséges testsúlyt, hogy minimalizálja a kockázati tényezőket. Dr. Csermely Gyula, a Kismamadiéta.hu szülész-nőgyógyásza, magzati medicina specialista pályája során számtalan olyan esettel találkozott, amikor egy-egy komplikáció – vagy éppen tragédia – megelőzhető lett volna, ha a kismama nem elhízott.

Fotó: 123rf.com

„A várandósság alatti túlsúly egy rizikófaktor. A túlsúlyos hölgyeknél sokkal gyakrabban fordulnak elő a magzatnál eltérések, sokkal gyakoribb a vetélés, a koraszülés, a kissúlyú magzat születése, és sokkal gyakrabban alakulnak ki anyai betegségek, mint például terhesség alatti magas vérnyomás és terhesség alatti cukorbetegség” – figyelmeztet a szakorvos. – “Természetesen a várandósság nem a fogyókúra, de a professzionális súlykontroll időszaka. Az egészséges súlygyarapodás elérése ilyenkor a cél.”

Túlsúllyal már a teherbeesés is nehezebb és megnő a vetélés kockázata is: normáls testsúly esetén 10,7 százalék, míg magas BMI esetén 13,6 százalékra emelkedik a kockázat. Mind a terhességi cukorbetegség, mint a terhességi magas vérnyomás kockázata növekszik a túlsúlyt jelentő kilók számának arányában. Az elhízott kismama szülése elhúzódhat, megnő a császármetszés valószínűsége és aneszteziológiai nehézségek is felléphetnek. A heggyógyulás is nehezebb. Ami pedig az egyik legnagyobb veszély:  minden 5-7 kg súlynövekedés megduplázza a terhességi toxémia esélyét, mely az anyai halálozás legfőbb oka.

„Aneszteziológusként nap mint nap szembesülök vele, hogy milyen komplikációkkal jár a szülésnél, ha egy kismama elhízott” – emeli ki Dr. Farkas Kitti, a Kismamadiéta.hu alapító orvosa. – “Fontosnak tartom, hogy a kismamák tisztában legyenek azzal, hogy milyen kockázati tényezőket hordoz magában a túlsúly a várandósság alatt. És az sem utolsó szempont, hogy az édesanya hogyan érzi magát a bőrében a terhesség alatt. Ezért kell ügyelni rá, hogy formába lendüljön a terhesség előtt vagy egészségesen tartsa a súlyát a várandósság alatt.”

Fotó: 123rf.com

Nem csak a terhesség előtti testsúlyra kell odafigyelni, hanem a terhesség alatti gyarapodás mértékére is.

„Ha egy normál testsúlyú páciens a várandósság során hirtelen nagy (20-25 kg) súlyt szed fel, ugyanazokat a kockázatokat méri saját magára és magzatára, mintha eredendően túlsúlyos lett volna” – hívja fel a figyelmet Dr. Csermely Gyula. – “A túlsúlyos vagy a terhesség alatt nagyon sokat gyarapodó kismamák esetében nem csak az anyára és a magzatra vonatkozó kockázatok nőnek, hanem az újszülöttre vonatkozó kockázatok is.”

“Az elhízott anya gyermeke nagyobb valószínűséggel lesz koraszülött vagy születik kisebb súllyal. Gyakoribb az extrém nagy súllyal született gyermekek száma is, ami az anya cukorbetegségével állhat összefüggésben. Megnő a fejlődési rendellenességek kockázata, mint például a nyitott gerinc a vízfejűség, valamint az oxigénhiányos állapot okozta tartós károsodások. A gyermek későbbi élete során az átlagnál gyakrabban fordul elő fejlődési rendellenesség és az idegrendszer fejlődési zavarai. Sajnos magasabb a magzati halálozás és a halvaszületés aránya is. Az elhízott szülő gyermekét nagyobb valószínűséggel érinti az elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az asztma, a viselkedési zavarok, mint az ADHD, az evészavarok és a depresszió. A gyermekkori elhízás kockázata többszörös, ha a szülő túlsúlyos” – foglalja össze a kockázatokat a szakorvos.

Olvasd el ezt is!

Miért veszélyes a túlsúly a terhesség előtt és alatt?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


2 hozzászólás

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.