A terhesség második felének tünetei

Az ember azt hinné, hogy az émelygések után rosszabb már nem jöhet. Hát, de.. jöhet. Viszont minden jó, ha a vége jó.

A kismamák teste a hormonok hatására állandóan változik. Sok nő megszépül, de sajnos vannak akik inkább betegnek látszanak és ami nagyobb baj, úgy is érzik magukat.

Az egyik legpozitívabb változás a terhes nők külsejében az, hogy a hajuk megerősödik, fényesebbé, dúsabbá válik. Ennek az az oka, hogy a hajszálak kihullási üteme lassul, azonban a szülés után visszaáll a régi rend. Ilyenkor úgy tűnik, mintha erősen hullana a hajunk, de ez szerencsére csak az egyensúly visszaállásáig van így.

pregnant lady

A várandósság előrehaladásával, a gyermek fejlődésével párhuzamosan a kismamák is növekedésnek indulnak. A méh helyhiány miatt lefelé nyomja a rekeszt, emiatt a levegő nehezebben áramlik és a kismamák könnyebben kifulladnak. Elegendő pihenés mellett, ez nem zavarja majd a hétköznapokat, csak mindig tudni kell, hogy mennyit bír az ember és egy tapottal sem szabad többet gyalogolni, cipelni?

A belső szervek összenyomódása az oka annak is, hogy a jövendő édesanyák lábán gyakran visszerek jelennek meg. Ez sajnos nem múlik el a szülés utáni regenerálódás során sem, viszont megfelelő gyógyszerezés mellet a fájdalmak megszüntethetőek.
Hasonló az oka az aranyeres csomók kialakulásának is, de ebben nagy szerepe van a székrekedésnek, amit a terhességi hormonok okozhatnak. Amennyiben a székrekedés ellen megfelelő táplálkozással hatékonyan védekezünk, akkor nagy valószínűséggel elkerülhetőek az aranyeres panaszok.

terhesség

A pocak növekedésével egyre nagyobb nyomás nehezedik a hólyagra, ezért gyakorivá válik a vizelési inger. Az utolsó hetekben a kismamák még éjszaka is többször kénytelenek kimenni a mosdóba. Nagyon fontos, hogy a kellemetlenségek ellenére sem szabad csökkenteni a folyadékbevitelt, mert a várandósoknak igen sok folyadékra van szükségük, szinte kettő helyett kell inniuk.

Az egészségügyi problémáktól nem szabad megijedni, de komolyan kell venni mindegyiket. A legtöbb kismama egyébként nem tapasztalja az összes tünetet, de mindegyiket nehéz elkerülni. Nem szabad elfelejteni, hogy ez tényleg egy más állapot, ezért nagyon oda kell figyelni a kismamáknak saját magukra és környezetüknek is nagyon kell figyelni és segíteni.

Forrás: