A passzív dohányzás és a születési hibák

A passzív dohányzás kapcsolatba hozható a születési hibák nagyobb kockázatával.

A várandósságuk alatt passzív dohányzásnak kitett nők magzatainál gyakoribb a születési rendellenesség és a halva születés – állapították meg brit kutatók.

A Pediatrics című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint a halva születés 23 százalékkal, a születési hibák pedig 13 százalékkal gyakrabban fordultak elő azoknál a nőknél, akik dohányossal éltek vagy dolgoztak együtt. A kimutatott kapcsolat ugyanakkor nem ok-okozati összefüggést jelent, figyelmeztetnek szakértők.

dohanyzas26

A kutatók 19 korábbi tanulmány eredményeit tekintették át metaelemzésükben. A vizsgálatokba bevont nők egyike sem volt maga aktív dohányos. A passzív módon elszenvedett dohányfüst a legtöbb esetben a várt gyerek apjától, illetve kisebb mértékben más családtagoktól és a dolgozó nők esetében a kollégáktól származott.

A vetélés és az újszülöttkori halálozás aránya azonos volt a passzív dohányzásnak kitett és annak ki nem tett nők körében.

terhes40

A kutatók úgy vélik, a születési hibák és a halva születések nagyobb száma a dohányzó apák gyerekeinél azzal is összefüggésben lehet, hogy a dohányzás befolyásolja a spermium minőségét.

"A nőket meg kell védeni a passzív dohányzástól a fogamzás előtt és a terhesség alatt végig" – hangsúlyozta Jo Leonardi-Bee, a Nottinghami Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

Forrás: