Halvaszületés a fekvő póztól?

Új-zélandi kutatók szerint egy olyan egyszerű módszerrel, mint a baloldalon való alvás, csökkenteni lehet a halva születés kockázatát.

„Ez egy új, izgalmas hipotézis” – számolt be róla Tomasina Stacey, az Auckland Egyetem munkatársa, de hozzátette, hogy a mostani felmérés igen kis mintán történt, így további kutatásokra is szükség lesz, mielőtt még minden terhes nőnek azt tanácsolnák, hogy az utolsó harmadban feltétlenül aludjon a bal oldalán. A tanulmányban részt vevő nők közül, azok, akik nem a bal oldalukon aludtak, kétszer nagyobb eséllyel voltak kitéve annak, hogy újszülöttjük halva születik. A kutatók szerint a különbségben az játszhat szerepet, hogy a baloldalon alvás során jobb a véráramlás a magzat irányába, bár egyelőre mindez csupán feltételezés.

A kísérlet során 155 nőt kérdeztek meg, akik halott újszülöttet hoztak világra a 28. terhességi hét után, majd adataikat összevetették 310 olyan nőével, akiknek teljesen normál lefolyású volt a terhességük.

terhes34

A nőktől megkérdezték, milyen pózban aludtak terhességük utolsó időszakában, kikérdezték őket arról is, horkolnak-e, elszundítottak-e rendszeresen napközben is terhességük vége felé, mennyi időt aludtak éjszaka, és hányszor keltek fel eközben, hogy wc-re menjenek.

Az eredmények vizsgálata után a kutatók megállapították, hogy azoknál a nőknél, akik a hátukon vagy a jobb oldalukon aludtak, kétszer gyakrabban fordult elő halva születés, szemben a bal oldalukon alvókkal. Némi összefüggést a kevesebb éjszakai wc-használattal, a rendszeres napközbeni szunyókálással, illetve az átlagosnál hosszabb éjszakai alvással is találtak a kutatók, de Stacey hangsúlyozta, hogy mindezekkel nincs bizonyítottan ok-okozati összefüggésben a halva születés. Ed Mitchell, a tanulmány társszerzője abban bízik, felfedezésük akár harmadával is csökkenteni fogja a halva születések számát, ami igazán nagy eredmény lenne, mivel az utóbbi húsz évben ez az arány szinte semmit sem változott.

Forrás: