A lombikbébi csak a nyugitól jön?

Azok a nők, akik stresszoldó foglalkozásokon vesznek részt a lombikprogram korai időszakában, sokkal nagyobb arányban esnek teherbe, 52 százalék szemben a 20 százalékkal.

A meddőségi kezelések lelkileg is igen megterhelőek. „A stressz és a meddőség kapcsolata ellentmondásos, az azonban kétségtelen, hogy a stressz csökkenti a fogamzóképesség valószínűségét” – nyilatkozta Alice Domar vezető kutató, a Bostonban működő IVF Központ vezetője (Domar Center for Mind/Body Health).

A programt 1987-ben indították Bostonban. Célja, hogy megtanítsák a pároknak, hogyan kell helyesen relaxálni és kezelni a stresszt. A tíz hetes program során a kognitív viselkedésterápiát, relaxációs tréningeket, a negatív viselkedési minták megváltoztatását és a szociális támogatás erősítését gyakorolták. A programba olyanokat választottak, akik akkor kezdték el a lombikprogramot, nem voltak idősebbek 40 évnél és hormonleleteik nem mutattak eltérést.

orvos67

A kiválasztott csoportot két részre osztották, egyik felük résztvett a foglalkozásokon, másik részük pedig nem. Mindannyian elkezdték a meddőségi kezeléseket, majd két cikluson keresztül követték az alanyokat. Az első ciklus során nem volt különbség a teherbeesési arányokban, ekkor azonban a párok még csak néhány alkalommal vettek részt foglalkozásokon. Ennek alapján kijelenthető, hogy magának a kezelésnek nincs placebohatása: önmagában annak a gondolata, hogy a stressz csökkenthető, nem emelte meg a teherbeesési arányt.

A második ciklusra a szülők már legalább öt foglalkozáson részt vettek. Addigra már valós eszközök is rendelkezésükre álltak a stressz kezelésére és ekkora már jelentőssé vált a két csoport közötti teherbeesési arány különbsége. A programban résztvevők között a teherbeesési arány 52 százalék volt, szemben a kontrollcsoport 20 százalékával, ami már statisztakai szempontból is jelentős különség.

sperma15

A vizsgálat eredményei alátámasztják azt, hogy a pszichés stressz nagymértékben befolyásolja a lombikprogram sikerességét. "Mintegy 100 nőt vizsgáltunk, ami relatíve kis esetszámot jelent, ezért az ereményeket ellenőrizni kell nagyobb számú esenél is" – mondta a kutatónő. Úgy tűnik, hogy a stressz és a meddőség között jelentős összefüggés van, és a pszichoterápiás fogalalkozások jelentősen befolyásolják a kezelések eredményességét, derül ki a június 1-jén megjelenő Fertility and Sterility című szaklap cikkéből.

Forrás: