A kismamák és a joghurt

Nagyobb az asztma kockázata a gyereknél, ha zsírszegény joghurton él a kismama?

Növelheti a gyerekeknél az asztma és a szénanátha kockázatát, ha a kismama várandósan a zsírszegény joghurtot részesíti előnyben – idézte amerikai kutatók dániai adatokon alapuló megállapítását a BBC hírportálja.

Az Európai Respirációs Társaság konferenciáján ismertetett tanulmány szerzői úgy vélik, hogy a joghurtban szokásosan jelen lévő védő zsírsavak hiánya okozhatja a kockázat megemelkedését.

epresjoghurt

A vizsgálatban 70 ezernél több dán nő étrendjét elemezték, majd a megszületett gyerekek egészségét hét évig követték nyomon. Megállapították, hogy 1,6-szer nagyobb valószínűséggel alakult ki a gyerek hétéves korára asztma, ha az anya várandósan naponta legalább egyszer zsírszegény joghurtot evett, és a szénanátha is gyakrabban jelentkezett náluk. A tejfogyasztás és az asztma között nem találtak kapcsolatot a kutatók.

Ekaterina Maslova kutatásvezető, a Harvard Egyetem közegészségügyi karának munkatársa úgy véli, az eredmények hátterében a hiányzó zsírsavak lehetnek, ám azt sem tartja kizártnak, hogy a zsírszegény joghurtot napi rendszerességgel fogyasztók életvitele más dolgokban is hasonlít, és ezeknek a tényezőknek az összessége vezethet a gyerekeknél a nagyobb asztmakockázathoz.

Noha nem igazolódott még, hogy az állapotos nő étrendje miként hat a születendő magzat későbbi fejlődésére, szakértők szerint mindenképpen érdemes kiegyensúlyozott diétát választaniuk a nőknek várandósságuk idején.

Forrás: