A férfiak stresszkezelési szokásai károsak lehetnek a termékenységükre

A férfiak termékenységi problémáinak hátterében minimum 50%-ban a környezeti hatások állnak. Ezek a vegyszereket, az egészségtelen, mozgásszegény életmódot takarják, de elsősorban a legnagyobb ellenség rejtőzik mögöttük, vagyis a stressz.

Ez a hatás ma már a mindennapjaink része, de sajnos olyan rombolást visz véghez a szervezetben, melyre a termékenységünk is nagyon könnyen rámehet. Nem is csoda, hogy mára a meddő pároknál az esetek több, mint felében a férfi oldalán kell keresni a problémát.

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre.

Stressz ellen

Tudjuk, hogy a stressz ellen védekezni kell, a férfiaknak is. Ennek egyik útja az, hogy a stressz hatására keletkező szabadgyököket kiiktatjuk, a megfelelő adagban bevitt antioxidánsok segítségével. Ezeket pedig ma már sajnos inkább vitaminkészítmény formájában kell bejuttassuk a szervezetbe, mivel az élelmiszereink beltartalma olyan mértékben csökkent, hogy a megfelelő tápanyagellátottság elérése kizárólag étkezéssel ma már nagyon nehéz. Így pedig az is jobban érthető, hogy miért küzd az emberiség negyede tápanyaghiánnyal.

A kiegyensúlyozott étkezés mellett tehát szükségünk lehet a megfelelő férfivitaminra is, mely komplex, és biológiailag aktív kötési formában tartalmazza az anyagokat. Ez a két kitétel gondoskodik arról, hogy a felszívódás sokkal hatékonyabb legyen, mint ezek hiányában. A –citrát és –glükonát kötésű anyagok azonban hiába fejtik ki a hatásukat, ha mi szisztematikusan nehezítjük az egyik feladatukat, vagyis a stressz elleni védekezést. Hogy hogyan tesszük ezt? Olyan stressz levezetési technikákkal, melyekkel bár valóban el tudunk lazulni, a termékenységünknek erős gyomorütést vihetünk be.

Sör

Az urak körében a lazításnak elterjedt formája, hogy egy jó filmet vagy meccset néznek meg a tévében, miközben elkortyolnak egy – két hideg sört. Ezzel azonban van némi gond. Mivel sokan szinte kizárólag így lazítanak, ezzel a mozgásszegény életmódot preferálják, ami baj. Nem csak az egészségük romlik ezáltal, hanem a termékenységük is. Ráadásul a sör sem a legjobb választás. Egyik alapanyaga, a komló ugyanis gazdag úgynevezett fitoösztrogénekben. Ezek a növényi eredetű, ösztrogénazonos anyagok a szervezetbe kerülve pontosan úgy viselkednek, mint a női nemi hormon, ami a férfiak termékenységének szempontjából nagyon nem jó hír. Szerencsére a bornak ilyen hatása nincsen.

Szauna

A szauna egy tökéletes lazító szeánsz, hiszen nem csak az izomfeszültséget oldja, az idegeket is ellazítja, és persze a méreganyagoktól is segít megszabadulni. A termékenységre azonban sajnos nincsen jó hatással” – mondja Ratkó Tünde.

A Padovai Egyetem egy kutatása alapján a heti két szauna, egyenként 15 perces időtartammal három hónap alatt drasztikusan rontott a spermiumok mennyiségén és minőségén is. Ráadásul, miután a szauna kikerült a képből, fél évre volt szükség, mire a termelés helyreállt.

Forró fürdő

Egy kád forró fürdő szintén nagyon jó lazító hatású, de inkább hagyjuk meg a hölgyeknek. Sajnos a herék számára a meleg nem kívánatos állapot. A spermiumok megfelelő minőségű és mennyiségű termelésének ugyanis nem csak a jó tápanyagellátottság a feltétele, hanem a testhőnél valamivel alacsonyabb hőmérséklet is. Ez az oka, hogy a herék a testen kívül helyezkednek el, és ezért nem tesz jót a spermiumtermelésnek a forró fürdő, így ezt a férfiak kerüljék, kiváltképp akkor, ha családot szeretnének alapítani.

Kor

A stressz egyik nagy hátránya, hogy abba a hamis illúzióba ringat minket, hogy ha mindent sikerül elrendezni, sok pénzt gyűjteni, nagyobb lakásba költözni, stb – akkor már magával a stresszel sem lesz gond, és nyugodtan alapíthatunk családot. Ezért sok férfi kivár, és 40 éves kora körül kezd csak azon gondolkodni, hogy gyermeket szeretne. Ekkora azonban a termékenység már jelentősen romolhat, hiszen a kor a férfiak esetében is komoly befolyásoló tényező a családalapításnál. Ilyenkor nem a spermiumok mennyisége, hanem a minősége sérülhet jelentősen, ami sajnos megnöveli a vetélés, koraszülés és a genetikai betegségek kialakulásának kockázatát is.

Magas koleszterinszint is vezethet merevedési zavarhoz

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.