6+1 jótanács, terhességi cukorbetegeknek nyaralás idejére

A várandósság alatti nyaralás körülményesebb lehet, mint az addig megszokott kirándulások, azonban azoknak, akik terhességi cukorbetegségben szenvednek még inkább oda kell figyelniük az utazás ideje alatt. 

Tárczy Virág dietetikus az Intima.hu női egészségportálon osztotta meg tanácsait.

 1. Egyeztess a szállásadóval!

Ha a szálláshelyen étkeztek, érdemes előre érdeklődni a kínálatról és a lehetőségekről. Érdemes jelezned, hogy speciális diétát követsz és rákérdezni, hogy tudnak-e ebben segíteni. Sokszor az étkeztetőnek nincs megfelelő ismerete a diétákban, így eleve készülhetsz azzal is, hogy összeírod, mit ehetsz, és célirányosan rákérdezel, hogy azt be tudnák-e szerezni neked, és elkészítenék-e. Sokszor partnerek ebből a szempontból a szállás-étkezés adók, de azt ne várjuk el tőlük, hogy maximálisan értsenek a diétához, az nem is a feladatuk.

terhes, evés, saláta

Fotó: 123rf.com

 1. Csomagolj te is!

Ha véletlen kiderülne, hogy mégsem tudsz válogatni a kínálatból, akkor jól ötlet magaddal vinni egy-két olyan élelmiszert, amit biztonságosan ehetsz. Pl.:

 • teljes kiőrlésű kenyér, ami neked már bevált
 • teljes kiőrlésű csomagolt tortilla, bírja a szállítást és általában hosszabban eltartható élelmiszer
 • hozzáadott cukortól mentes és teljes kiőrlésű kekszek
 • alma, némi olajos mag
 • hozzáadott cukortól mentes csokoládé némi nasinak
 • általad tolerált édesítőszer
 1. Tudd előre a helyi lehetőségeket!

Nézz utána előre, hogy vannak-e az adott helyen „GDM-kompatibilis” lehetőségek. Jó előre tudni azt is, hogy vannak-e a helyen piacok, éttermek, kifőzdék, hiszen ehhez mérten kell készülnöd élelmiszerrel. Vidd magaddal a konyhai mérleget is!

 1. Ne feledkezz meg a mérésről!

Ne hagyd otthon a vércukormérődet sem, és gondolj rá, hogy legyen elég tesztcsíkod is a mérő használatához!

terhes, cukorbeteg

 1. Figyelj az inzulinra!

Ha inzulint kell használnod, fontos, hogy semelyik részét ne felejtsd otthon. Legyen nálad elég cseretű, illetve teli tartalék patron is! Tárold helyesen az inzulint!

 1. Érdemes magaddal vinni az utolsó szakorvosi lapodat is!

Legalább fénymásolt formában, hogy ha véletlenül orvosi/kórházi ellátásra szorulnál, tudják rólad, hogy GDM vagy és milyen kezelésben részesülsz jelenleg.

+1 tanács: Ha étterembe mentek, jobbára szemmértékedre tudsz hagyatkozni, de arra mindenképp figyelj, hogy legyen a tányérodon valami állati eredetű fehérjét tartalmazó étel és a menüben legyen zöldség is, valamint kerüld a hozzáadott cukrot!

Olvasd el ezt is!

Így étkezzen, ha terhességi cukorbetegséggel küzd

Forrás: Intima


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.