Stressz, túl sok ülés és nehéz éjszakák

Kevés halat eszünk, és alig iszunk folyadékot

Az emberek több mint kétharmada legalább alkalmanként sportol, de csak minden második ember tud nyugodtan aludni éjszakánként, derült ki a Walmark friss Egészség Index felméréséből*.

A válaszadók 35%-a csak naponta maximum 1,4 liter folyadékot visz be szervezetébe, ellenben szintén közel egyharmaduk sosem fogyaszt alkoholt. A felmérés arra is rámutatott, hogy hazánkban még mindig alacsony a halfogyasztás aránya, csak a válaszadók közel negyedének kerül hetente legalább egyszer halféle a tányérjára.

 

Az egészséges életmód, azon belül is a helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás egészségmegőrző szerepe ma már vitathatatlan. Ennek ellenére csak kevesen tudják, hogy mik azok a főbb „szabályok”, amiket betartva sokat tehetnének jó egészségi állapotukért. Mint arra a Walmark felmérése rámutatott, részben ennek is köszönhető, hogy hazánkban még mindig kevés halat eszünk, a napi három fő plusz két kisétkezést sem mindenki veszi komolyan, és a lakosság több mint harmada 1,4 liter folyadéknál kevesebbet iszik naponta. Íme, a közel 6000 résztvevővel készült teszt további eredményei!

Eleget mozgunk?

A felmérésben résztvevők több, mint fele (55%) ülőmunkát végez vagy a nap legnagyobb részét ugyanabban a testhelyzetben tölti, közel minden harmadik válaszadó pedig naponta 6 óránál is többet nézi a számítógép képernyőjét.

A sport ennek ellenére a Walmark felmérését kitöltők 72%-ának életében legalább alkalmanként megjelenik, majdnem minden második ember pedig saját bevallása szerint a mindennapjai részének érzi a testmozgást. Azonban arra a kérdésre, hogy szoktál-e nyújtani csak a válaszadók harmada felelt igennel.

Fotó: 123rf.com

Azoknak, akik alkalmanként sem sportolnak a legfőbb indokuk az idő vagy energia hiánya, ezt követi, hogy sokan nem lelik örömüket a mozgásban vagy valamilyen egészségügyi problémával küzdenek.

Táplálkozási szokások

 

A felmérés alapján a dietetikusok által javasolt napi három fő- és két kisétkezést 42% tartja be, de a napi  rendszerességű zöldség- és gyümölcsfogyasztásra egyre többen (76%) odafigyelnek. Szintén jók az arányok (80%) fehérjefogyasztás tekintetében, és hüvelyeseket is a válaszadók 65%-a fogyaszt legalább hetente egyszer.

Nem ilyen biztató a helyzet, ha a halakról van szó. Mindössze a válaszadók 24%-ának kerül legalább heti egyszer valamilyen halféle a tányérjára, és csak közel 2,5% esetében indokolja mindezt vegetáriánus életmód vagy ételallergia. Emellett a magyarok kétharmada havonta legalább kétszer fogyaszt zsíros húst, zsíros sajtot és nehéz, olajban sütött ételeket.

A Walmark felmérése szerint folyadékfogyasztás tekintetében sem állunk túl jól: a tesztet kitöltők 35%-a naponta maximum 1,4 liter folyadékot visz be szervezetébe, ám ennél magasabb azok aránya, akik rendszeresen cukros üdítőket isznak.

viz_folyadékpótlás

Káros szokásaink

Hiába valljuk, hogy rendszeresen sportolunk és odafigyelünk a zöldség- valamint gyümölcsbevitelre, ha mellette nem tudunk lemondani káros szokásainkról. Az egészségtudatosabb kitöltők körében különösen megdöbbentőnek tűnik az adat, miszerint majdnem minden harmadik ember rendszeresen, további 9% pedig alkalmanként dohányzik.

Alkoholt gyakran vagy naponta 14% fogyaszt, a felmérésben résztvevők 56%-a alkalmi fogyasztónak, 29%-a pedig absztinensnek vallotta magát.

 bor1zség

Elégedettségi index

A Walmark Line felmérésében résztvevő közel 6000 ember 66%-a egészségesnek vallotta magát. Az egészégtudatot ugyanakkor nemcsak a betegségek hiánya, a helyes táplálkozás vagy a testmozgás befolyásolja, hanem az is, hogy mindennapjaink milyen környezetben telnek.

A válaszadók harmada zajos vagy szennyezett lakókörnyezetben él, és csak közel 10% válaszolta, hogy teljesen élvezi, amit napi munkája során csinál. Azonban 42% alapvetően elégedettnek, 36% pedig semlegesnek érezte magát azzal kapcsolatban, hogy értékesen telnek-e a mindennapjai.

Ennek egyik oka lehet, hogy a stressz kisebb-nagyobb mértékben a válaszadók közel 70%-ának életében jelen van, ezek az emberek gyakran érzik úgy, hogy nyomás alatt vannak. Így talán nem meglepő, hogy csak 44% tud nyugodtan aludni éjjelente.

Jó hír azonban, hogy azok, akik élvezik a munkájukat, kevesebbet stresszelnek, elégedettek a mindennapjaikkal vagy rendszeresen fogyasztanak friss zöldséget és gyümölcsöt a többi válaszadó átlagához viszonyítva ritkábban kapnak el betegségeket.

Érdemes tehát mindent megtenni egészségünk érdekében, és ha kell, segítséget kérni akár a táplálkozás, akár a testmozgás, akár a stresszcsökkentés területén!

*A felmérés 5679 résztvevővel készült az internet használó magyar lakosság körében, a 2018. november és 2019. január közötti időszakban.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.