Ezt teszi alvásunkkal a lámpafény

Az állandó fény melletti alvás egészségkárosító – állítják a tudósok.

Egy közel 100 ezer kínai felnőtt bevonásával készült tanulmány szerint az éjszakai – szabadtéri mesterséges – fénynek kitett szobában alvás növelheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. És még egy sor másét is – írja a CNN Health.

városi fényekFotó: Pixabay.com

Több millióan lehetnek cukorbetegek a fényszennyeződéstől

A kutatás szerint azoknál az embereknél, akik Kína erősen fényszennyezett területein élnek, körülbelül 28 százalékkal nagyobb volt a cukorbeteg kialakulásának esélye, mint azoknál, akik a legkevésbé szennyezett területeken éltek – áll a Diabetologia folyóiratban megjelent tanulmányban. Végső soron több mint 9 millió – 18 és annál idősebb – kínai felnőttnél lehet az éjszakai kültéri fényszennyezés a cukorbetegség oka – mondták a szerzők. Hozzátéve, hogy a szám valószínűleg növekedni fog, ahogy egyre többen költöznek városokba.

A sötétség hiánya azonban nem csupán a városi területeken probléma. A városi fényszennyezés annyira elterjedt, hogy olyan külvárosokat és erdős parkokat is érinthet, amelyek akár több tíz, akár több száz mérföldre is lehetnek a fényforrástól – árulták el a tudósok.

insulin cukorbetegFotó: Pixabay.com

Egy sor más betegséget is a fényszennyeződés rovására írtak

Korábbi kutatások összefüggést mutattak ki az éjszakai mesterséges fény és a súlygyarapodás, az elhízás, az anyagcsere-funkció zavarai, az inzulinelválasztás és a cukorbetegség kialakulása, valamint a szív- és érrendszeri kockázati tényezők között. Erre dr. Phyllis Zee, a chicagói Northwestern Egyetem Feinberg Orvostudományi Karának alvásgyógyászati ​​központjának igazgatója hívta fel a figyelmet, aki nem vett részt a vizsgálatban. 

Az év elején közzétett tanulmány a fénynek az alvásban betöltött szerepét vizsgálta 20 év körüli egészséges felnőtteknél. Ha csak egy éjszakát aludtak félhomály mellett, például úgy, hogy egy tévékészüléken a hang kikapcsolt állapotában volt, az megemelte a fiatalok vércukorszintjét és pulzusát az alváslabor-kísérlet során. A tudósok szerint az éjszakai megnövekedett pulzusszám a jövőbeni szívbetegségek és a korai halálozás kockázati tényezője, míg a magasabb vércukorszint az inzulinrezisztencia jele, ami végső soron 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet.

Dr. Gareth Nye, az Egyesült Királyságban található Chesteri Egyetem fiziológiai oktatója, aki szintén nem vett részt a Diabetologia vizsgálatában közleményében kiemeli: 

Az egészséges alvás rendkívül fontos a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében

Ezzel dr. Mangó Gabriella háziorvos is egyetért, és a következőkre is felhívja a figyelmet:

Az említett kutatás előttem is ismert, kiegészíteném azzal, hogy rendkívül fontos az éjfél előtti elalvás is, hiszen az azt követő időszakban való alvás során fokozódik az inzulinrezisztencia kialakulása, amit szintén kutatások igazolnak

– emlékeztet a doktornő.

Bár a legfrissebb tanulmány, ami egy 2010-es kínai kutatás adatait használta fel, szintén azt találta, hogy a krónikus éjszakai fényszennyezés megemelte a vércukorszintet, és az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség fokozott kockázatához vezetett, ugyanakkor bármiféle közvetlen kapcsolat a cukorbetegség és az éjszakai fényszennyezés között még nem tisztázott, mivel a városi környezetben való élet maga is köztudottan hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához – magyarázta Nye, aki hozzátette: régóta ismert, hogy egy urbanizált területen élve nő az elhízás kockázata a magas zsírtartalmú és készételekhez való nagyobb hozzáférés, a közlekedési kapcsolatok miatti alacsonyabb fizikai aktivitás és a társadalmi aktivitások csökkentése miatt.

Így segít a víz az alvásunkon

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.