Ezért rándul össze a testünk elalváskor

Biztosan tapasztaltad már, hogy éppen mikor álomba merültél, hirtelen összerándul a tested, éber leszel, a pulzusod pedig felgyorsul? Ezt a felnőttek mintegy 70 százaléka tapasztalja bizonyos időközönként.

 

Ugyanakkor a többség – miután hamar visszaalszik – nem is emlékszik rá. A tudósok csak nem régóta sejtik, hogy mi játszódik le ilyenkor az emberi testben.

A jelenséget, amikor nagyjából az ébrenlét és az álom határán erősen összerándul a test, hipnikus rándulásnak, esetleg „elalvó” rándulásnak nevezik. Olyan érzés, mintha zuhanás közben megállnál a levegőben – egyszóval nagyon kellemetlen érzés.

Az orvosok régóta keresték a magyarázatot erre a jelenségre, és úgy tűnik, meg is találták, igaz, még mindig sok körülötte a bizonytalanság. Az egyik feltevés szerint megesik, hogy az idegrendszerünk nem a normális menetrend szerint kapcsol át alvó üzemmódra, ilyenkor az izom elernyedésében beálló változás okozza a rándulást vagy rándulásokat.

A másik magyarázat szerint amikor valaki (fáradtság vagy kimerültség miatt) gyorsan zuhan álomba, a pulzusa és a légzése is túlságosan gyors ütemben lassul le. Ez a folyamat egy normális tempójú elalvás esetén lassabban történik – így viszont a szervezet vészjeleket küld, mert azt érzékeli, hogy haldoklunk. Az idegrendszer kvázi „felráz” bennünket, gyorsan magunkhoz térít, hogy ne haljunk meg. (Hát ne is!)

A pihenésnek 7 típusa létezik az alváson kívül – Melyikre van leginkább szüksége?

Miután eszméletre térünk, hamar megszűnik ez az állapot, és minden rendben folytatódik tovább.
Az orvosok szerint a hipnikus rángásokat provokálja a dohányzás, de még a túlzásba vitt kávéfogyasztás is. Ezért délután már érdemes ezekkel a szokásokkal felhagyni, vagy mértékkel élni velük. Elalvás előtt fél órával pedig már ne nézzünk tévét, monitort, mobiltelefont, kapcsolódjunk le az internetről – utóbbiról azért, hogy véletlenül se foglalkozzunk munkahelyi dolgokkal.

Mit jelent az alvási deficit?

Összefoglalva: a kissé ijesztő nevű testi jelenség alapvetően ártalmatlan. Ha azonban úgy érzed, túl gyakori, netán jelentősen befolyásolja az alvásminőségedet, mindenképpen konzultálj alvásdiagnosztikai szakorvossal vagy neurológussal.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.