Árulkodó jelek alvásunk minőségéről – Te magadra ismersz?

Két végéről égeted a gyertyát, és azt gondolod, a 4 óra alvás is bőven elég? Az év végi időszak közeledtével egyre pörgősebbek a napok, és még este sem tudod letenni az elvégzendő feladatok listázását?

Foto:Foreo

A pihentető alvás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az igazán fontos dolgokra koncentráljunk és hogy mentálisan és fizikálisan is helytálljunk a legaktívabb mindennapokon is.

A megfelelő alvási rutin kialakításában az okoseszközök is a segítségünkre lehetnek, amelyekkel véget vethetünk az éjszakai forgolódásnak, a reggeli fáradtságnak és az ingerült nappaloknak. Összegyűjtöttük a leggyakoribb típusokat, te melyik jelből ismersz magadra?

Már ébredéskor arról álmodozol, mikor fekhetsz megint vissza az ágyba

Vannak, akik széles mosollyal az arcukon húzzák szét reggelente a függönyt, és együtt trilláznak az énekesmadarakkal, akár egy Disney hercegnő. Te azonban egyetlen mesefigurával tudsz ilyenkor azonosulni, Hófehérke álmos törpéjével, Szundival. Az egyetlen motivációd a reggelekhez, hogy muszáj túlesni rajtuk ahhoz, hogy megint elérj az estéhez, de míg más egy fontos meetinget, egy baráti találkozót, vagy legalább a reggelit várja, te csak azt, amikor végre újra visszafekhetsz az ágyadba.

A Samsung Galaxy Watch5 továbbfejlesztett alváskövető technológiájának használatával nyomon követheted az alvásod. A különböző alvástípusokat jelölő 8 állati alvásszimbólum segítséget nyújt a lefekvési idő megtervezéséhez és a horkolásészleléshez[1], valamint az alvásszakaszok (ébrenlét, könnyű alvás, mély alvás, REM) alaposabb megismeréséhez és nyomon követéséhez.[2] Így könnyedén kitapasztalhatod, mikorra szükséges az ébresztőd állítanod, hogy Vidorként ébredj.

via GIPHY

A gyakori fejfájás állandó partnered az életben

Pontosan tudod, hogy miről beszélünk: arról a tompa, sosem szűnő fájdalomról a tarkódban, mintha egy súlyos kosárlabdát kellene cipelned még a nyakadon. Nincs az az aszpirin, nincs az a kémiai vegyület, ami ezt megszüntethetné, ha a fáradtság miatt hasogat a fejed, egy pihentető alvás csodákat tehet. A Samsung Galaxy Watch5-ben elérhető SmartThings[3] automatikusan beállítja az eszközhöz csatlakoztatott fényeket, légkondicionáló egységeket és TV-ket, olyan előre meghatározott értékekre, amelyek ideális környezetet biztosítanak a pihentető alváshoz, így hozzájárulhat ahhoz, hogy újra fejfájás nélkül, a saját tempód diktálta ritmusban élvezd a napot.

via GIPHY

Komoly mentális erőpróbát jelent egy bevásárlás is

A mentális kimerültség megnehezíti a koncentrációs készséget, és csökkenti a kognitív képességeidet.  

A rendszeres mozgás, legyen az egy könnyed jóga, meditatív úszás vagy izzasztó box, hozzájárul ahhoz, hogy szellemileg is jobban bírd a mindennapi strapát. A Galaxy Watch5 testösszetétel-mérő[4] funkciója pillanatképet ad a felhasználó általános egészségi állapotáról, személyre szabott edzéstervekkel segít az egyéni célkitűzések elérésében, valamint a fejlődést is egyszerűen nyomon követhetővé teszi. Amikor pedig eljön a pihenés ideje az eszköz egy intenzív edzést[5] követően például nem csak a szívritmus értékeit mutatja, de a folyadékpótlás[6] érdekében segít az ajánlott vízmennyiség meghatározásában is.

via GIPHY

Ha a fenti tünetek alapján arra jutottál, hogy inkább fáradtan ébredsz, akkor lehet, hogy itt az ideje kicsit jobban odafigyelni az alvásodra és az alvásminőségedre. A régi szokások megváltoztatása persze nem könnyű, de egy megfelelően kiválasztott okoseszköz segíteni tud abban, hogy tudományosan megalapozott, jól követhető módszerekkel javítsd az alvásodat – úgy, ahogyan arra neked valóban szükséged van.

És hogy miért éri meg kipihenten kelni?

Tele vagy energiával reggel, és a lendületed egész nap kitart

Páros lábbal rúgod le magadról a takarót, és te vagy az, aki szólsz, az ébresztőórának, hogy ideje csörögni. Munka előtt még egy kis sport is belefér, a zuhany alatt operett slágereket énekelsz és reggeli közben olyan fotókat lehetne készíteni rólad, amilyeneket csak narancslevek reklámjaiban lehet látni. Ha mindez igaz rád, akkor számodra valóban pihentető az alvás.

via GIPHY

Kiegyensúlyozott vagy, és nem okoznak gondot a mindennapi kihívások

Tökéletes zen hangulatban ébredsz, és sem a lekésett busz, sem egy lepattanó gomb nem tud kihozni a sodrodból. A reggeli meetingre már legalább 4 bombajó ötlettel érkezel, és nem okoz problémát gyorsan átszervezni a napodat, ha mégis neked kell felvenni a gyereket az edzésről. A nap végén még bőven van erőd összedobni egy egészséges vacsorát, majd kitakarítani a konyhát is, mielőtt az ágyban elolvasol még egy fejezetet aktuális kedvenc könyvedből.

 

via GIPHY

A pihentető alvás[7] tehát nélkülözhetetlen szerepet tölt be a testi-lelki egyensúly elérésében, a Samsung Galaxy Watch5 pedig ebben is segítséget nyújt felhasználói számára. Az Alvás pontszámok funkció segít képet kapnunk alvásmintánkról, azáltal, hogy figyeli a különböző alvásfázisokat, az Alvástanácsadás[8] funkció lehetőséget ad egy személyre szabott egy hónapos program kidolgozására, amellyel a felhasználó jobb alvási szokásokat alakíthat ki, így segíthet zökkenőmentessé tenni az év végi hajtást és a legprögősebb napokat is.

[1] A horkolás észlelésének aktiválásához a felhasználóknak be kell kapcsolniuk a funkciót a Samsung Health alkalmazás beállításainál.

[2] Nem minden országban/régióban érhető el. A Galaxy Watch5 okosóra legalább 1,5 GB RAM-mal rendelkező, Android 8.0 rendszerű Samsung Galaxy telefonnal párosítandó és legalább 6.22.1-es verziójú Samsung Health alkalmazás szükséges a funkciók használatához. A Samsung óra alkalmazás (12.1.10.5 vagy újabb verziója), Samsung SmartThings alkalmazás (1.7.59.23 vagy újabb verziója) és a SmartThings Framework alkalmazás (v1.4.1 vagy újabb verziója) legújabb verziója szükséges hozzá. Elérhető azokon az okoskészülékeken, melyeken regisztrálva van a SmartThings.

[3] A Samsung óra alkalmazás (12.1.10.5 vagy újabb verziója), Samsung SmartThings alkalmazás (1.7.59.23 vagy újabb verziója) és a SmartThings Framework alkalmazás (v1.4.1 vagy újabb verziója) legújabb verziója szükséges hozzá. Elérhető azokon az okoskészülékeken, melyeken regisztrálva van a SmartThings.

[4] Kizárólag általános jólléti és fitnesz célokra alkalmazható. Nem szolgál orvosi állapot vagy betegség felismerésére, diagnosztizálására, kezelésére, megfigyelésére vagy kezelésére. Az eszközön és/vagy alkalmazáson keresztül elérhető, egészséggel kapcsolatos információk nem tekinthetők orvosi tanácsadásnak. A felhasználóknak bármilyen orvosi tanács érdekében megfelelő szakemberhez kell fordulniuk.

[5] Az edzés előtt a megfelelő gyakorlat kiválasztása szükséges a méréshez.

[6] “Futás” opció kiválasztásával, minimum 5km/h sebességgel, minimum 2,5km-en keresztül, kizárólag kültéri futás esetén.

[7] Az alvásfunkciók csak általános jólléti és fitnesz célokra alkalmazhatól. Nem szolgál orvosi állapot vagy alvászavar felismerésére, diagnosztizálására, kezelésére. A mérések csak az Ön személyes tájékoztatására szolgálnak. Kérjük, forduljon orvoshoz tanácsért.

[8] Az alvásminták kielemzéséhez a felhasználónak legalább 7 éjszakán keresztül viselnie kell az órát alvás közben, valamint ki kell töltenie egy kérdőívet.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.