Egészség digitális segítséggel

A technológia összefonódása az egészségüggyel egyre nagyobb hangsúlyt kap manapság. A digitális eszközökben és technológiai fejlesztésekben rejlő lehetőségek már a tíz évvel ezelőtti egészségügyi állapotokhoz képest forradalmasította az ellátást.

De nem csak a közszférában jelent meg a digitális egészségmegőrzés, az otthoni állapotfigyelő eszközök segítéségével is átfogó képet kaphatunk egészségügyi állapotunkról.

Manapság már csak egy okosórára vagy egy olyan állapotfigyelő eszközre van szükségünk, amelyek szenzorok révén monitorozzák testünk változásait, jelezve a tipikus betegségek nagyon korai fázisait is.

Otthoni egészségmegőrzés okoseszközökkel

A viselhető okoseszközök nemcsak az életvitelünk felülvizsgálatát könnyítik meg, hanem már az egészségi állapotunkról is átfogó képet kaphatunk, a bélrendszertől kezdve a szív egészsége mellett a vércukorszint nyomon követéséig. Az eddiginél részletesebb állapotmonitorozás mellett az eszközök képesek a gyűjtött adatok és a tanulás révén kidolgozni egy személyre szabott tervet a testmozgásra és étkezésre, valamint nyomon követni a fejlődést. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a kiegyensúlyozott, megfelelő minőségű életvitel mennyire fontos testünk és lelkük egészsége érdekében.

Foto:rackhost.hu

Manapság még kevésbé köztudott, de akár komoly egészségügyi problémát is előre jelezhet a pulzusszámunk, vérnyomásunk vagy a véroxigén szintünk ideálistól való eltérése, amely révén még időben fordulhatunk orvoshoz enyhe tünetekkel. A piacon már találkozhatunk olyan okoseszközökkel, amelyek az állandó monitorozásra szoruló betegek, mint például a cukorbetegek számára nyújt folyamatos állapotfigyelést a vércukorszint mérésére tűszúrás nélkül.

Mesterséges intelligencia az egészségügyben

A mesterséges intelligencia egyfajta virtuális technológiának tekinthető, amely lehetővé teszi a gépek számára olyan emberi tulajdonságok, mint a tanulás, a tervezés vagy az észlelés elsajátítását. A mesterséges intelligencia révén a gépek képesek lesznek a legoptimálisabb tervezés végrehajtására, valamint környezetükben történt változások észlelésére és az arra történő reagálásra is.

Irány a természet! – hasznos eszközök sportoláshoz

Az emberi gondolkodást meghaladó technológia egészségügyi szektorba történő integrálása által a szakemberek olyan mesterséges intelligencián alapuló szoftveres megoldásokat alkalmazhatnának, amelyek révén optimalizálhatnák az egészségügyi dolgozók kapacitásának tervezését és az orvosi berendezések vagy műtők kihasználási szintjét, ezáltal csökkentve a páciensek várakozási idejét és a működésből származó költségeket is.

Okosóra – Tudjuk-e, pontosan mit mér a lépésszámláló?

Fejlődés vagy visszamaradottság várható a jövőben?

Ennek ellenére az egészségügyi ágazatot világszinten még mindig az elmaradott infrastruktúra, a túlterheltség és a létszámhiány jellemzi. A WHO számításai szerint globálisan a szektorból már most is több millió szakember hiányzik és 2030-ra a hiány akár 18 millióra is emelkedhet. A koronavírus-járvány alatt leginkább túlterhelt ágazat, az egészségügy ezzel szemben a dinamikus fejlődés útjára lépett, és egyre több országban alkalmazzák a különböző intelligens megoldásokat és technológiai újításokat. A járvány kétségkívül rávilágított arra, hogy az egészségügyi szektor korszerűsítésére igenis szükség van, integrálva a digitális, könnyen kezelhető újgenerációs eszközöket.

Forrás: Rackhost


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.