Az elhízás miatt megvastagodott nyelv lehet az alvási légzéskimaradás fő oka

Az apnoé légzéskimaradás alvás közben, amikor a nyelv egy-két másodpercre hátracsúszhat. A légzés alvás közben időről időre abbamarad, majd újra elindul. Egy tanulmány szerint a nyelv zsírtartalmával hozható összefüggésbe a rendellenesség.

 

Az alvási apnoé gyakori rendellenesség, amely alváskor hangos horkolást, zajos légzést és rángatózó mozgásokat okozhat. A nap folyamán álmossághoz is vezethet, amely befolyásolhatja az életminőséget.

Az ettől szenvedő betegek miután lefogytak, javult az állapotuk. A nagyobb és zsírosabb nyelv gyakori az elhízott betegek körében. Egy pennsylvaniai kutatócsoport szerint a nem elhízott, de zsíros nyelvű emberek szintén veszélyeztetettek – közölte a BBC News.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy meghatározzák, mely alacsony zsírtartalmú étrend különösen alkalmas a nyelv „karcsúsítására”. A nyelvünkkel beszélünk, eszünk, és felmerülhet a kérdés, hogyan rakódik le rá a zsír.

Fotó: 123rf.com

Az orvosok számára sem világos miért – genetikai okból vagy esetleg környezeti hatásra –, de minél kevésbé zsíros a nyelv, annál kisebb a valószínűsége, hogy összerogy alvás közben – állítja Richard Schwab, a tanulmány szerzője.

A leggyakoribb típus az obstruktív alvási apnoé, amelyben a felső légutak alvás közben részben vagy teljesen elzáródnak. Azoknál, akik túlsúlyosak, vastag a nyakuk vagy nagy méretű a mandulájuk, nagyobb valószínűséggel fordul elő a betegség.

Fotó: 123rf.com

A kutatócsoport 67 obstruktív alvási apnoés embert vizsgált. A vizsgálatból kiderült, hogy akik elhízottak voltak, és testtömegük 10 százalékát leadták, tüneteik 30 százalékkal javultak. A betegek felső légúti struktúrájának méretét vizsgálva a kutatócsoport megtudta, hogy milyen változások irányítják a javulást.

Egyszerű megoldás az alvásproblémákra: a rózsaszín zaj

A betegek súlycsökkenése a rágást és a légutak mindkét oldalán lévő izmokat is ellenőrző állkapocsizom méretének csökkenéséhez vezetett, amely segített. Mindezek tudatában az orvosok új, korábban sohasem alkalmazott terápiás célokat tűzhetnek ki.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.