A nő álmában viszály, a férfiéban háború jár?

A nők és a férfiak másként álmodnak – ám ne higgyük, hogy biztosan el tudjuk dönteni, melyik álomkép kihez tartozik! A rémálmok meglehetősen specifikusak.

Álmában mindenki harcol?

Ha úgy hisszük, többé-kevésbé tökéletesen ki tudnánk válogatni, melyiket álmodta egy nő és melyiket egy férfi a leírt álomtörténetek közül, alighanem tévedünk! Valóban, a nők és a férfiak esetében az álmodás is különböző – de talán meglepőnek fogjuk találni, hogy miben más…

A Montreal-i egyetemen elvégzett tanulmánya szerint mondhatjuk, hogy az erősebbik nem képviselői gyakran akció jelenetekben vesznek részt álmukban, míg a hölgyek inkább romantikus komédiákban. Ám ha precízebben megvizsgáljuk a kérdést, kiderül, hogy a nőket gyakrabban gyötri interperszonális konfliktusokkal kapcsolatos rossz álom, míg a férfiakat inkább katasztrófák képei.

A női rémálmokban leginkább hazugságok, hűtlenség, viták szerepelnek, a szokványosnak tekinthető gyanúk, gyilkosok, gyermekrablók, betegségek és halál mellett. A férfiak rossz álmai ezzel szemben főleg háborúról, tüzekről, árvizekről, rovarinváziókról szólnak. Úgy tűnik tehát, hogy nőknek és férfiaknak az álomban is – megfoghatatlan módon – saját külön „tudományuk”, világuk van.

A Montreal-i egyetem 300 résztvevőt vizsgált mindkét nem képviselőiből tanulmánya keretében. Feladatuk az volt, hogy rögzítsék álmaikat és rémálmaikat öt héten keresztül. A nők és a férfiak egyaránt beszámoltak rémálmokról, melyek ördögi módon rémült ébredésbe taszították őket, a férfiak álomtörténeteiben kétszer annyiszor jelentek meg katasztrófák jelenetei, mint a nőkében.

 

A tanulmány vezetői azt feltételezik: a különbség abban keresendő, hogy a nőket érzelmileg jobban megérintik az interperszonális konfliktusok, ezért ezekkel kapcsolatosak az álmaik is. Mondhatni, ezek a konfliktusok álmukban sem hagyják őket nyugodni.
Míg tehát a nő álmát afférok, árulások és viszályok képei zavarják, a férfiak azon aggódnak, hogyan helyezzék magukat és szeretteiket biztonságba a rovarhordák elől…

No, de bármilyen jellegű álmodás ébreszt is fel bennünket éjjel, egy városi tűz képe vagy hadakozás a párunkkal, a rossz álmok valóban komoly negatív hatással lehetnek az egészségünkre – teszik hozzá a montreali kutatók. Zavarják az alvás minőségét és mennyiségét egyaránt.

Azok az emberek, akik gyakran szenvednek rémálmoktól, általában el is kezdenek vonakodni attól, hogy mielőtt pihenni térjenek. Ez valahol teljesen érhető, ugyanakkor a probléma kevés alváshoz, kimerültséghez, koncentrációhiányhoz, vagyis általánosságban egészségromboláshoz vezet…

Forrás: MTI


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.