A monoton zaj, nem zavar

Ha alszunk, akkor a monoton, viszonylag halk hanghatások nem zavarják álmainkat, sőt, a zaj akár jól is jöhet!

Zaj és álmok

Amerikai kutatók felfedezték, hogy az olyan zajos helyeken ügyeletben lévő dolgozók, mint például a hajók gépháza, vagy az erőművek géptere, sokkal jobban tudnak aludni, mint azok, akik ugyan kisebb hangerejű, de nem folyamatos hangoknak vannak kitéve.

Dr. Eric Powell a St. Louisi Clayton Alvásközpont kutatási vezetője így nyilatkozott a Sleep című szaklapnak: “A mélyalvás kialakulásáig, illetve a mélyalvást jellemző REM szakaszok (Rapid Eye Movement – azaz Gyors Szemmozgás, ez jellemzi a mélyalvásban lévőket, feltehetően az álmok miatt) közötti időben az ember könnyen felriad egy-egy hirtelen jövő inger hatására.”

alvas5

A kutatók kísérleteik során alváslaboratóriumban vizsgáltak meg 150 személyt, akiket különféle hatásoknak tettek ki: hirtelen fény, hirtelen hang, fokozatosan erősödő hang, és folyamatosan erős, de monoton hang, illetve folyamatosan erős fény. Az eredmények azt mutatták, hogy az erős, de folyamatos hang hatására esetenként még a teljes csendnél is hamarabb alakult ki a mélyalvás, amely még a monoton mellé adott hirtelen hanghatások hatására sem múlt el. A hirtelen hang és fényhatások egyértelműen megakadályozták a mélyalvás kialakulását, mint ahogyan a folyamatos fény is.

“A monoton zaj mintegy elnyomja a hirtelen hanghatásokat, ezáltal lehetővé téve az alvást olyan környezetben is, ahol a két hatás kombinációja áll fenn. További kutatások szükségesek annak kiderítésére, hogy ez a hatás milyen agyi folyamatokat vált ki az agyban, de annyi bizonyos, hogy a monoton hang feljebb tolja az ingerküszöböt, amelyet így nem érnek el a hirtelen jövő csörömpölések.” – mondta Dr. Powell, aki korábban már tanulmányozta a stressz, és az alvás kapcsolatát.

Forrás: https://napidoktor.hu/index