Tüsszög az ország. Parlagfű?

Gyógyítana a parlagfű? Szendvicsben, teaként is fogyasztják. A parlagfű lehet, hogy nem is gyom, hanem gyógynövény?

Miközben húzkodjuk, irtjuk a közellenségnek számító parlagfüvet, érdekes vélemények tűnnek fel a világhálón amerikai biokémikusok kutatásairól: a parlagfű gyógynövény, és ezt igazolva már hazánkban is parlagfűvédő mozgalmak veszik védelmükbe az üldözött gyomnövényt. Van, aki apróra vágott parlagfüvet tesz szendvicsébe, ezzel erősíti immunrendszerét, Péntek Erzsébet pedig leforrázott leveleiből készít teát. Azt mondja, csodát tett vele a négy hete elkezdett kúra, teljesen elmúlt allergiája. Supliczné Tóth Mária gyógynövényekkel foglalkozó gyógyszerész Kanadában publikált szakcikkek alapján erősít rá ezekre az információkra.

shutterstock_27395899

A virágzó parlagfű teája helyi vérzéseket csillapít, és jó gyomorbetegségekre – mondja.  Szétmorzsolt leveleit az indiánok rovarcsípésre és gyulladt sebekre használták, levélfőzetét külsőleg bőrbetegségekre, szemgyulladásra, elfertőzött sebekre, belsőleg székrekedés ellen, hányás- és lázcsillapításra, mellhártya gyulladásra. Gyökere menstruációs problémákban segít.11706Senki ne kezdjen először öngyógyításba!

A  parlagfűszezon tart a legtovább. Ezekben a napokban ugyan  csöppnyi felüdülést hoz az eső, lemossa a polleneket,  de  október végéig még   sok könnyet ejtenek, akik erre a gyomra allergiások. Harsányi  Edit allergológus,  gyermektüdőgyógyász főorvos azt tanácsolja, első körben  senki ne kezdjen öngyógyításba, konzultáljon a háziorvosával, milyen gyógyszerhez forduljon segítségért. Akinél már második évben is előjön masszívan a parlagfűallergia, annak érdemes szakorvost felkeresnie.

Ha valaki szerencsés, más gyomfélékre nem alakul ki allergiája, akkor van mód arra, hogy deszenzibiálják, ami (leegyszerűsítve) azt jelenti, hogy igen kis mennyiségű pollenadagokkal mintegy hozzászoktatják a szervezetet a parlagfű elviseléséhez. Ez az igazi oki terápia, a többi szer csak a tüneteket enyhíti.

Forrás: