S.O.S.! – Így védekezz az allergia ellen otthon!

Kellemetlen érzés, amikor a védekezés allergia ellen a saját házunkban, lakásunkban lesz probléma! Sajnos, több veszély éppen otthonunkban leselkedik ránk, melyeket ki kell iktatnunk, ha allergiás lévén szeretnénk végre nyugodtan fellélegezni.

Porallergiánk van? Kutyát, cicát tartunk, de mintha nehezebben lélegeznénk és tüsszögnénk a lakásban? Sajnálatos módon számos allergia a saját környezetünkben keseríti meg az életünket. Átalakítani nem tudjuk a lakást és elköltözni sem szeretnénk – a por példának okáért úgyis „utánunk jön”. Mi lehet a megoldás? A megfelelő védekezés az allergia ellen, otthon.

Lássuk, hogyan!

1.Por allergia

Bármilyen nehezünkre esik, a megoldás a gyakori takarítás. A porszívót, amely lehetőleg nagy teljesítményű, használjuk heti több alkalommal is akár, így biztosítjuk a védekezést az allergia ellen, hiszen kevés esélyt adunk a porszemek újbóli megtapadásának.

Ágyneműnket forró vízben szintén heti rendszerességgel mossuk ki és cseréljük. A plüss állatokat ugyancsak mossuk sűrűn mosógépben. A gyermekek, ha poratka allergiában szenvednek, semmiképp se aludjanak a plüssállataik közelében!

Jó ötlet még a párásító készülék beszerzése és működtetése. Így a levegő minőségét javíthatjuk.

A védekezés allergia ellen otthonunkban akkor is hatékony, ha a matracokat, párnákat bevonjuk. A legokosabb megoldás egyébként, ha a szőnyeget száműzzük a lakásból – helyette kő-, hajópadló, parketta vagy járólap, esetleg linóleum javasolt, hiszen ezeket gyakran fel lehet mosni, könnyebb a felporszívózásuk, tehát a portalanítás egyszerűen kivitelezhető.

A súlyos függönyök, melyek textilből vannak, szintén nem javasoltak. Egy olyan lakásban, ahol a védekezést az allergia ellen meg kell oldani, célszerűbb reluxával „kicsukni” a betűző napot, vagy zsalugátert, spalettát választani a függönyök helyett.

2.Állat allergia

A kedvenceinktől nem kell feltétlenül megválnunk, jó esetben néhány óvintézkedés is megteszi, hogy ne szenvedjünk állandóan az állatszőr miatti tünetektől. A legtöbb gond a nyállal, a szőrrel van, valamint azzal, hogy az állat hámlik.

allatszor allergia

A védekezés az allergia ellen megoldható azzal, hogy a kutyát, macskát a hálószobába sosem engedjük be, s lehetőség szerint ne aludjon bent a szőnyegen. Bizonyos helyekre egyébként sem engedjük be az állatokat, allergia esetén ez különösen javasolt. Jó megoldás itt is, ha a szőnyegek helyett járólapokat rakunk le, vagy parkettát, amely egyszerűbben feltakarítható a házi kedvenc után. A konyhában például nyugodtan tartózkodhat a kutya vagy a macska, mivel itt általában nem szoktunk szőnyeget lefektetni.

3.Rovarok

A legjobb, amit tehetünk, ha nem teremtünk lehetőséget a számukra bejutni a házba, lakásba. Minden rést tömjünk be, ahol esély van arra, hogy bemászhassanak. Ne tartsuk sokáig a piszkos edényeket a konyhában – ugyanis az ilyesmi, no meg a hosszú ideig a kukában hagyott szemét is vonzza a rovarokat, különös tekintettel a csótányokra.

Ha nem is mosogatunk el azonnal, öblítsünk le mindent, ne legyenek ételmaradékok a tányérokon, evőeszközökön, edényeken. Ne feledkezzünk meg az állat táljáról sem, mert ez szintén kiválóan csalogatja a rovarokat.

4.Penész

Sajnos, bárhol, a legtisztább otthonban is előfordulhat a penészedés. Környezetünk ilyenkor szabályosan megbetegít bennünket. Ha érzékenyek vagyunk a penészre, bizony komoly allergiás reakciókat tapasztalhatunk. A védekezés az allergia ellen olyan módon oldható meg, hogy felkutatjuk a forrásokat: hol nedvesedik a fal például (pincében ez gyakori). Érdemes beruházni egy párásító készülékbe, hogy biztosítsuk a levegő megfelelő páraszintjét.

Ellenőrizzük le, nincsenek-e észrevétlen források is – például egy csöpögő csap vagy cső -, amely miatt kialakulhatott a penész. Fehérítő segítségével egyébként könnyen megszabadulhatunk a penészes felületektől.

Amennyiben azt gyanítjuk, hogy problémánk van a penésszel, forduljunk specialistához. Az allergológus pontos diagnózist ad és kezelési lehetőségeket is javasolni fog.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php