Mit tehetünk az allergiás köhögés ellen?

Melyek az allergiás köhögést kiváltó okok, milyen otthoni kezelési módok léteznek, és mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha valaki érzékeny bizonyos allergénekre, nagyobb valószínűséggel alakulhat ki nála az allergiája miatti krónikus köhögés – derült ki az American College of Allergy, Asthma, & Immunology kutatásából, amelyet a Medical News Today szemlézett. E szerint, ha valaki érzékeny a porra, a háziállatok szőrére, a pollenekre, a penészre vagy más gyakori allergénekre, akkor valószínűleg allergiás eredetű köhögése van.

Légúti megbetegedések

Az allergiáknak számos típusa létezik, beleértve az étel-, a gyógyszer- és a környezeti allergiákat. Az allergia olyan állapot, amikor az ember immunrendszere túlreagál valamit, ami amúgy ártalmatlan. Az allergia egyik tünete a köhögés. Ez gyakran a légutak irritációjának és gyulladásának eredménye, amely az allergénre adott immunválasz részeként alakul ki. Az allergiás köhögést kiváltó allergének a szezonális pollenek (szénanátha/allergiás nátha), a penészgomba spórák, az állati szőr, vizelet vagy nyál, a por és poratka, a csótány – számol be a HáziPatika.

Fotó: 123rf.com

Az allergiás köhögés kialakulhat a felső légutak, az alsó légutak vagy mindkettő reakciójából. A szénanátha, más néven allergiás nátha a felső légutak gyakori allergiás állapota. Szakértők szerint a szénanátha a náthához hasonló tünetekkel járhat, mint például száraz köhögés, orrfolyás és tüsszögés. Az alsó légutakban allergiásasztmaakkor fordul elő, amikor az allergének asztmás tüneteket váltanak ki. Ez az asztma leggyakoribb formája. Tünetei a következők: köhögés, mellkasi szorító érzés, zihálás, légszomj, szapora légzés. Ha valaki folyamatosan ki van téve valamilyen allergiát kiváltó tényezőnek, nátha utáni orrfolyás, csepegés alakulhat ki nála. Ez az allergénekre adott reakcióként az orrjáratban képződő extra váladékképződés miatt alakul ki. Mivel ez a nyálka a torokba folyik, száraz köhögés alakulhat ki.

Allergiás köhögés otthoni kezelése

Az allergiás köhögés ellen jó szolgálatot tehetnek a vény nélkül kapható, antiallergén készítmények. Az antihisztaminok, orrspray-k és dekongesztánsok segíthetnek csökkenteni a gyulladást és a nyálkatermelést. Párásítók használata vagy a zuhanyzásból származó gőz belélegzése szintén segíthet enyhíteni a tüneteket. A párásítók segíthetnek a torlódás megszüntetésében és a torokirritáció enyhítésében.

Egy jó minőségű légtisztítóis segíthet csökkenteni az allergének és irritáló anyagok számát a levegőben az ember otthonában vagy irodájában.  Végül, de nem utolsósorban az allergiás köhögés tüneteit vényköteles gyógyszerek szedésével, orvosi javallatra, a használati utasítás betartásával is lehet enyhíteni.

Fotó: 123rf.com

Mikor forduljunk orvoshoz?

Az időnkénti köhögésteljesen normális, de egyeseknél előfordulhat, hogy a köhögés bizonyos környezetben vagy bizonyos évszakokban gyakrabban jelentkezik. Ettől még nem biztos, hogy valakinek allergiás köhögése van, de erős a gyanú. Természetesen a diagnózist mindig a szakorvos állíthatja fel.

Már a fenti tünetek esetén is erősen ajánlott orvoshoz fordulni, de ha az alábbi tünetek is fennállnak, mindenképpen el kell menni kivizsgálásra. A köhögés 3 hétnél tovább tart, a köhögés nem javul az otthoni gyógymódok vagy vény nélkül kapható gyógyszerek alkalmazása után sem, mellkasifájdalomvagy szorító érzés jelentkezik, légzési nehézség támad, váratlan súlyvesztés, általános rosszullét, duzzanata nyak körül.

A krónikus, allergiából fakadó köhögés diagnosztizálásakor fontos ismerni a konkrét allergéneket, hogy az orvosok hatékonyan tudják kezelni a betegséget. Gyakran elegendőek a házi praktikák, illetve otthoni kezelések a köhögés enyhítésére, de egyes tünetek miatt az embernek további kezelés céljából egészségügyi szakemberhez kell fordulnia.

Olvasd el ezt is!

10 tipp allergiásoknak

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.