Kagylóallergia – Mit kell tudni róla?

A kagylóallergia fő tünetei lehetnek a hányás, hasmenés, gyomorfájdalom, légszomj, köhögés, mellkasi fájdalom, valamint az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanata. Ezek a tünetek a kagyló elfogyasztása után néhány percen belül megjelenhetnek, de némely panasz csak később, esetleg órák múlva is jelentkezhet.

Arról, hogy mit tegyünk ilyen esetben, dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégészt, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

A legtöbben a rákfélékre allergiások

A kagylók közé tartoznak a rákfélék – garnélarák, rák, homár – és a puhatestűek – kagyló, osztriga, fésűkagyló, tintahal, polip – néhány embernél csak az egyik csoportba tartozók okoznak allergiás tüneteket, másoknál egyaránt panaszokat okoz, ha rákot vagy épp kagylót, vagy tintahalat fogyasztanak. A legtöbb kagylóallergiás számára inkább a rákfélék fogyasztása szokott panaszokat okozni. Habár az ételallergiák többsége gyermekkorban alakul ki, a kagylóallergiára inkább jellemző, hogy az első tünetei felnőttkorban jelentkeznek.

Milyen tünetekről ismerhetjük fel? Kagylóallergia esetén a test immunrendszere reagál a halakban levő – egyébként ártalmatlan, a nem allergiásoknál panaszt nem okozó – fehérjékre. Ez váltja ki az allergiás reakciót, melynek tünetei a következők lehetnek:

  • emésztési zavar
  • hányinger, hányás
  • gyomorfájdalom
  • hasmenés
  • légszomj
  • köhögés
  • rekedt hang
  • viszkető kiütés vagy csalánkiütés
  • duzzanat (ödéma) a szájban vagy a torokban.

A kagylóallergia tünetei egyénenként és reakciótól függően változhatnak. Időnként a reakció nagyon enyhe és rövid ideig is jelentkezhet, máskor pedig súlyosabb és hosszabb is lehet. A mielőbbi diagnózis azért is nagyon fontos, mert a kezdetben még enyhe allergiás tünetek idővel romlanak, vagyis egyre súlyosabb reakció fog jelentkezni, ha az allergiás az allergént fogyasztja.

A legsúlyosabb allergiás reakció

A kagylóallergia egy nagyon súlyos allergiás reakciót, anafilaxiát is kiválthat, amely az egész szervezetet érintő életveszélyes reakció. Ez percekkel vagy akár másodpercekkel a kagyló elfogyasztása után is jelentkezhet. A beteg állapota nagyon gyorsan romolhat, és azonnali kezelés nélkül végzetes kimenetelű lehet.

Az anafilaxia jelei a következők:

  • légzési nehézség
  • a torok duzzanata
  • zihálás
  • köhögés
  • hányinger vagy hányás
  • gyomorfájdalom
  • sápadtság, verejtékezés
  • szédülés.

„Ha a kivizsgálás során igazolódik az allergia, akkor a betegnek felírjuk az önbelövős adrenalin injekciót (epinefrin). Ezt abban az esetben kell alkalmaznia, ha tévedésből mégis fogyaszt az allergiás tüneteit okozó élelmiszerből” – mondja dr. Moric Krisztina.

Az epinefrin beadása az allergiás reakció korai szakaszában segíthet megelőzni annak súlyosbodását és potenciálisan halálos kimenetelét. Használatával tehát megelőzhető az életveszélyes állapot, ám a beadását követően is elengedhetetlen a sürgősségi ellátás igénybevétele. Gyakran ugyanis a súlyos tünetek két fázisban jelentkeznek, a második pedig akár néhány órával később is bekövetkezhet.

Nem feltétlenül kell a tenger gyümölcseit száműzni az étlapról!

Habár a kagylóallergia egy életen át megmarad és a kezelésére egyedül a szigorú diéta szolgál, ez mégsem jelenti azt, hogy az illetőnek teljes mértékben le kell mondani a tengeri herkentyűk fogyasztásáról.

„Ha valaki a rákfélékre allergiás, allergia vizsgálattal tisztázni kell, hogy a puhatestűek fogyasztása is okozhat-e nála problémát. Azt is meg kell nézni, hogy halakat fogyaszthat-e – az esetek többségében igen. Poratka allergiások figyelmét fel kell hívni arra, hogy – mivel ez az ízeltlábú a rákokkal közeli rokonságot mutat – így előfordulhat olyan eset, hogy a poratka allergiás betegnél egy ráksaláta elfogyasztása is allergiás reakciót okoz. Ilyen komplex esetben érdemes az összefüggéseket multiplex allergiateszttel vizsgálni, így egy vérvizsgálatból sok információhoz juthatunk” – teszi hozzá a szakember.

Forrás: https://napidoktor.hu/index