Vércsoport diéta

Míg bizonyos tápanyagok jótékony hatással vannak az egyik vércsoportúak számára, hátrányosan hathatnak egy másik vércsoporthoz tartozó egyénre

Ne minden felséges falatot együnk meg!

A megevett étel mennyiségének arányban kell lennie a tényleges szükségletünkkel: korunk, nemünk, testalkatunk, esetleg vércsoportunk szerint.

Ugyanarra az táplálékra másképp reagálnak az emberek. A vércsoport diéta egy amerikai orvos – D?Adamo ? nevéhez fűződik. Ö a különbséget a vércsoportok másságában találta meg. Véleménye szerint a genetikailag meghatározott szükségletünk alakítja ízlésvilágunkat; és a szervezet számára optimálisan hasznosítható ételekre vágyunk. A rossz szokások ettől eltéríthetnek. (pl: kávézás éhgyomorra, esti nehéz, zsíros vacsorák, vagy akár a stresszoldó alkoholfogyasztás.)

Az optimális testműködés szempontjából a legcélravezetőbb, ha az ember leginkább olyan tápanyagokat juttat be szervezetébe, melyek összhangban vannak saját vércsoportjával. Amikor az ember elkezd egészségesen, számára optimálisan (saját vércsoportjának megfelelően) táplálkozni, a fogyás (súlycsökkenés) csupán a test eredeti állapotába való visszaállításnak egyik mellékterméke lesz.1855
O vércsoportúak diétája

Bátran ehetnek, ihatnak:
A húsfélék közül: borjúhús, marhahús, vadak, bárány, nyúl, máj
– A tenger és a folyók állatai közül: ponty, sügér, hering, lazac, pisztráng, makréla, tonhal és tengeri hínárok
– Tejtermékek közül: szinte csak kecskesajt
– Szójából készített ételeket
– Gyümölcsök közül: füge, szilva, ringló, alma, ananász, barack, körte, málna, ribizli
– Zöldség félék közül: brokkoli, articsóka, saláták, fokhagyma, karalábé, póréhagya, spenót; kiegészítőként: vajbab, zöldborsó, édeskömény, újhagyma, tök, kelkáposzta,
– Hüvelyesek közül: a babféle
– Rizsféléket, árpa és rozs készítményeket
– Diót és tökmagot
– Fűszerek közül: bármelyik zöldfűszer, petrezselyem, jódozott só, fokhagyma, kömény, cayenne bors, gyömbér, kurkuma, koriander, paprika, mustár, tárkony
– Gyógynövények közül: komló, csipkebogyó, vasfű, bodza, hársfavirág, borsmenta, zsálya és a cickafark.

Kerüljék:
A húsfélék közül: a libát, a kacsát és mindenféle füstöltet
– A halak és tenger gyümölcsei közül: a füstölt lazac, a tintahal, az ecetes hering és a kaviár
– Mindennemű tehéntejet és tejterméket
– A gabonából készült étkek közül: a búzából készítetteket
– A kukorica-féleséget: corn flakes
– Zöldségek közül: padlizsán, avokadó, gombák, káposzta, fehérbab, lencse, kelbimbó és a karfiol
– Gyümölcsök közül: az eper, a szeder, a narancs és a mandarin, a sárgadinnye
– Fűszerek közül: a mustár, a fehér- és feketebors, a szerecsendió, a vanília, a fahéj és a borecetek
– Kávét és az alkoholféléket ? leszámítva egy kevés bort1856
A vércsoportúak diétája

Bátran ehetnek és ihatnak:
– Halak közül: a pontyfélék, folyami sügér, tőkehal, pisztráng, szardínia, makréla, nyers lazac
– Mindennemű szójafélét, lencsét és babféleségeket, rizsféléket
– Kecsketejet, kecskesajtot
– Zöldségfélék közül: az articsóka, laskagomba, brokkol, káposzta, karalábé, fokhagyma, póréhagyma, tök, torma
– Gyümölcsök közül: sárgabarack, szilva, ringló, citrom, áfonya, meggy, ananász, mazsola
– Len- és olívaolajat
– Diót, földimogyorót, tökmagot
– Fűszerek közül: minden zöldfűszert, petrezselymet, fokhagyma, mustár, gyömbér
– Gyógynövények közül: kamilla, ginzeng, csipkebogyó, orbáncfű, galagonya
– Kávét

Kerüljék:
– A húsféléket minden formában!
– A folyók és a tenger állatai közül: a legtöbbet, például a harcsa, a csuka, a hering, az angolna, az összes héjas tengergyümölcse, a füstölt lazac, a tintahal, nyelvhal
– A tejtermékeket (kivéve a kecsketejet, kecskesajtokat)
– Krumplit és a csicsókát, csicseriborsót és a vörös babot
– Gabonafélék közül: a durum lisztet, a teljes őrlésű lisztféléket, búzapelyhet, búzacsírát, búzakorpát
– Zöldségek közül: a kínai kel, a padlizsán, a csiperkegomba, valamint a káposzták, paprikafélék
– Gyümölcsök közül: a sárgadinnye, a rebarbara, mangó és a mandarin
– Az olívaolaj kivételével az összes többit!
– A kesudiót és a pisztáciát
– Fűszerek közül: a bors, a kapribogyó és a borecetek

B vércsoportúak diétája

Bátran ehetnek és ihatnak:
.- A húsfélék közül: vadak, bárány, nyúl, máj
– A folyók és a tenger állatai közül: hering, tőkehal, folyami sügér, lepényhal, pisztráng, lazac, makréla, szardínia és kardhal
– Tejtermékek közül: szinte bármit
– Szójaféléket, tojást
– Gabonafélék közül: köles, zab, rozsfélék, rizsliszt
– Zöldségek közül: zöldborsó, zöldbab, brokkoli, padlizsán, kínai kel, karfiol, fokhagyma, poré hagyma, fejes káposzta, karalábé
– Gyümölcsök közül: alma, körte, ananász, barack, eper, málna, áfonya, bodza, dinnye
– Vajat, halolajat, olíva és lenmagolajat
– Fűszerek közül: bármely zöldfűszer, curry, cayenne bors, szegfűszeg, gyömbér, kömény, kardamon, kurkuma, torma, paprika, szerecsendió, mustár, sáfrány, vanília
– Gyógynövények közül: menta, zsálya, cickafark, édesgyökér tea1857Kerüljék:
– Húsfélék közül: a liba, a kacsa, csirke, tyúk, sertés
– A folyók és a tenger állatai közül: az angolna, az osztriga, a hering, a kagylók, lazac füstölve, tintahal
– Tejtermékek közül: a penészes sajtok, az ömlesztett sajtok és a tejjel készített fagylalt
– Gabonafélék közül: a kukoricaliszt, a hajdina, búza
– Zöldségek közül: kukorica, lencse, tök, avokádó, retkek, paradicsom
– Gyümölcsök közül: gránátalma, rebarbara
– Kukorica-, repce- és szezámolajat
– Minden magot és diót
– Fűszerek közül: a bors és a fahéj
– Gyógynövények közül: komló, martilapú, hársfavirág,

AB vércsoportúak diétája

Bátran ehetnek:
– A húsfélék közül: nyúl, pulyka, bárány
– A folyók és a tenger állatai közül: csuka, ponty, pisztráng, harcsa, tonhal, lazac, nyelvhal, tőkehal, kaviár, tengeri hínár
– Szójaféléket, tofut
– Tejtermékek közül: sovány tehéntej, savó, eidami sajt, ementáli, gouda, kecsketej és sajt
– Krumpliféléket
– Gabonafélék közül: a rizs minden fajtája, zab, búza
– Zöldségek közül: a hazaiakból a tököt leszámítva bármelyiket
– Gyümölcsök közül: az itthon honosak bármelyikét ? a rebarbarán kívül
– Olajak közül: az olíva-, repce- és a lenmag olaj
– Földimogyorót
– Fűszerek közül: az összes zöldfűszer, gyömbér, torma, curry, fokhagyma, kömény, kurkuma, szerecsendió, pirospaprika, sáfrány, mustár, vanília, fahéj
– Gyógynövények közül: vasfű, kamilla, bodza, ginszeng, zsálya, borsmenta, galagonya

Kerüljék:
– A húsfélék közül: a baromfiak, a borjú és a marha, a sertés, a szarvas és őz hús, vörös husok
– A tenger gyümölcsei közül a héjasakat, a lazacot füstölve
– Tejtermékek közül: a brie, a camamber, a penészes típusúak, a zsíros tej és a parmezán
– A hüvelyeseket
– A gabonafélék közül: a kukorica hajdina, búza
– Gyümölcsök közül: a banán, a narancs, a mangó, a gránátalma
– Zöldségek közül: olajbogyók, retkek
– Olajak közül: a sáfrány, a szezám és a kukorica olaj
– Magvak közül: a tökmag, a mogyoró
– Fűszerek közül: a borsok, a borecetek, a kapribogyó
– Mindenféle égetett szeszt
– Gyógynövények közül: a szennalevél és a fekete teák

A hirtelen megváltoztatott étrendre mindenki másképp reagál. Elsősorban az egészségesek számára javasoljuk elkezdeni ezt a diétát. Akármilyen betegségben szenvedő először az orvosát kérdezze meg, ajánlatos-e számára a vércsoport diéta.

Forrás: