Hosszabb parlagfű szezon

A klímaváltozás azzal is együtt jár, hogy hosszabb az allergiát okozó parlagfű szezonja, és északabbra haladva egyre rosszabb a helyzet a 16 évvel korábbihoz képest.

A tanulmányban megállapították, hogy 2009-ben 27 nappal tartott tovább a parlagfűszezon az Egyesült Államok egyes részein, mint 1995-ben. Minél északabbra haladunk a nyugati féltekén, annál nagyobb a változás a pollenszezon hosszában. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) ismertetett tanulmány szerint a parlagfű pollenje asztmát és szénanáthát okozhat, és évente mintegy 21 milliárd dollárba (mintegy 4 ezer milliárd forint) kerül az Egyesült Államoknak.

Mint Lewis Ziska, az amerikai mezőgazdasági minisztérium munkatársa, a tanulmány egyik szerzője hangsúlyozta, ez nem hipotézis vagy modell, ez valami olyasmi, amit valóban tapasztalnak a terepen az elmúlt években. Még olyan területeken is, mint Texas, Oklahoma vagy Arkansas, ahol a parlagfűszezon némiképp rövidült, jóval nagyobb mennyiségben termelődött pollen az utóbbi években, miáltal az érintettek asztmás és allergiás tünetei erősödtek.

shutterstock_60437632

A parlagfű vélhetően nem is az egyetlen növény, amelynek a felmelegedéstől meghosszabbodott a szezonja – tette hozzá Jay Portnoy immunológus. A parlagfű pollenje tulajdonképpen annak jelzőjéül szolgál, hogy általában és összesen mennyi pollen kerül egy-egy évben a levegőbe. Markerként való kiválasztását indokolja, hogy szezonját, pollenképződését könnyű nyomon követni.

A parlagfű virágzása akkor kezdődik, amikor a nappalok kezdenek rövidülni, a nyugati féltekén június 21. után, és akkor marad abba, amikor az első fagyok megérkeznek. Az átlagos hőmérséklet globális emelkedésével azonban – különösen az északabbra fekvő területeken – később jönnek az első fagyok, ami meghosszabbítja a parlagfűszezont.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.