Csókallergia – kiütést kapsz a szerelmedtől?

Van, akinek a csókolózás valóságos rémálom. Ha meghitt közelségbe kerül a szerelmével, rövid időn belül viszketés kínozza, kiütések jelennek meg rajta, esetleg fuldokolni kezdhet.

Légzőszervi allergiáról, ételallergiáról, esetleg a bőrt érintő allergiás reakciókról mindenki hallott már, ám van néhány olyan típusa ennek a betegségnek, amely a kellemetlen, vagy egyes esetekben veszélyes, ám elkerülhető, kivédhető tünetekkel ellentétben valóban megkeserítheti az ezzel küzdők életét. Az egyik ilyen allergiafajta az egyszerűen csak csókallergiaként emlegetett, bár ennél lényegesen összetettebb hátterű tünetegyüttes.

A betegség arról kapta az elnevezését, hogy a tünetek többnyire csókolózás közben, vagy rövid időn belül ezt követően jelentkeznek. Ám valójában ilyenkor sem magára a csókolózásra, a folyamatra allergiás a beteg, sokkal inkább azokra az anyagokra, amelyek a partnere bőrén, nyálában vannak.

Ez a betegség legtöbbször valamely már ismert allergiához kapcsolódik, például ételallergiához: előfordulhat, hogy valaki fulladásos rohamot kap a mogyorótól, ám a szervezet védelmi reakciója annyira eltúlzott a mogyoróval szemben, hogy még arra a kis mennyiségre is hiperérzékenyen reagál, ami a partner szájából kerül át.

csok34

Megelőzésére a legalapvetőbb eszköz a fokozott higiénia: az ilyen allergiában szenvedők párjának a szokottnál is jobban kell ügyelnie arra, hogy csókolózás előtt mindig mosson fogat, főleg, ha előtte a párja számára allergiás reakciót kiváltó ételt fogyasztott. Olyan is lehet, aki több órával korábban már nem eheti a kritikus ételt.

Az allergénekről viszont nem árt tudni, hogy a nyálkahártyán akár órákon át is megtapadhatnak, ezért ha az óvintézkedések sem bizonyulnak hatásosnak, akkor ne szégyelljék felkeresni a legközelebbi szakorvost, mert egyrészt ő adhat további, személyre szabott tanácsokat a megelőzés érdekében, másrészt pedig könnyen előfordulhat, hogy nemcsak a szájban található nedvek, de az izzadtság is tartalmazza az irritáló anyagokat, és ez mindenképp kezelésre szorul, hacsak nem akarja élete hátralévő életét magányosan leélni.

Forrás: