Allergiás tüneteket okozhat a nyírfa

Jelenleg 7-8 allergén fa virágzik egyszerre, és az elmúlt napokban már megjelent a levegőben a nyír virágpora, többnyire alacsony, illetve helyenként már tüneteket okozó (közepes) koncentrációban.

Az elkövetkező napokban várhatóan fokozatosan emelkedni fog a nyír pollenkoncentrációja és egyre többfelé érheti el a tüneteket okozó szintet. A hét végére pedig már országszerte intenzív pollenszórásra lehet számítani.

A nyír pollenje az egyik legjelentősebb tavaszi allergén, ezért javasoljuk, hogy a nyírfapollenre érzékenyek idejében készüljenek fel a fokozott allergénterhelésre, mielőbb keressék fel kezelőorvosukat. Jelenleg a kőris, a juhar, a ciprus-, és tiszafafélék, valamint a kevésbé jelentős allergének közül a nyár virágpora lehet jelen közepes-magas koncentrációban. Helyenként közepes lehet még a fűz pollenkoncentrációja is. A mogyoró, az éger és a szil virágpora általában már csak alacsony koncentrációban fordul elő.

A tavaszi pollenszezon az idei évben viszonylag későn indult az elhúzódó hideg időjárásnak köszönhetően. Az aktuális meteorológiai helyzet jelentősen befolyásolja a tavasszal virágzó fák pollenszórásának kezdetét, intenzitását és hosszát. Az idei évben a tavaszi pollenszezon elhúzódik, az egyes fajok virágzása kevésbé fed át, mely az allergiások számára kedvezőbb. A kora tavaszi fajok (mogyoró, éger, szil, illetve a ciprus- és tiszafafélék nagy része) pollenszezonja már lecsengett. A következő időszak domináns allergénje a nyír pollenje lesz. A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolja, hogy akik erre a pollenre érzékenyek, készüljenek fel a tünetek megjelenésére és kérjenek tanácsot orvosuktól.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.