7 meglepő dolog, ami allergiát okozhat

A kellemetlen légúti, bőr-, vagy akár az egész szervezetet érintő allergiás tüneteknek több oka is lehet. Néhány kevésbé ismert lehetséges allergénről beszélt dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

Burgonya

Megdöbbentő, de még ez az ártalmatlannak vélt, semleges és sokoldalúan felhasználható zöldség is képes allergiás tüneteket okozni. A nyers burgonya tisztítása közben a kéz kipirosodhat, fogyasztása miatt orrfolyás, orrdugulás, torokviszketés, bőrkiütések és puffadás is jelentkezhet. A tüneteket allergia és intolerancia, vagyis érzékenység is okozhatja. A tünetek ellen a diéta jelenti a megoldást, de mielőtt száműzzük az étrendből a burgonya tartalmú ételeket, győződjünk meg róla, hogy valóban ez okozza a tüneteinket! Nyírfa- és fűfélékre allergiásoknál felmerül a keresztallergia lehetősége is.

Fűszernövények

Ha valamilyen étel fogyasztása okozza a panaszainkat, fontos pontosan beazonosítani, hogy mi a kiváltó ok, mert a panaszaink csak így szűnhetek meg és a felesleges diétát is elkerüljük. Ha például a paprikás chips után hasfájás, puffadást tapasztalunk, azt nemcsak a burgonya, hanem az ízesítéshez használt fűszerek is okozhatják. A fűszernövények közül gyakran okoz allergiás tüneteket a fűszerpaprika, bors és fokhagyma is, az édes ízek kedvelőinek pedig a fahéj és vanília fogyasztásával kell óvatosan bánni.

Bizsu fülbevaló, nyaklánc

Fémallergiát okozhat a bizsuk viselése.Kedvező áron, változatos kiegészítőkre tehetünk szert bizsuk segítségével, ám sajnos sokaknak le kell mondani erről. Fémallergia esetén ugyanis az ékszerek viselése viszketést, égő érzést, kipirosodást okoz, az érintettek jellemzően nem is tudják hosszabb ideig viselni az bizsuból készült ékszereket. A legtöbb panaszt a nikkel okozza, nikkel allergia a nők közel 31%-ánál jelen van. Az ékszerek mellett többek közt a bőrrel érintkező övcsat, melltartó kapocs is tüneteket okozhat.

Klór

Különösen a meglévő ekcémás tüneteket súlyosbítja, de ha korábban nem volt ilyen panaszunk, akkor is kialakulhat irritatív ekcéma, medencehasználat kapcsán. Kicsit kilóg a listáról, mert nem valódi allergia, azonban a nyári időszak miatt gyakori, így mindenképp érdemes foglalkozni vele. A nagy koncentrációban jelen lévő klór, vagy a hosszú ideig tartó érintkezés váltja ki az ekcémát. A vörös, viszkető foltok és hámló, száraz területek a bőrön megelőzhetők, ha fürdőzés előtt alaposan bekenjük a bőrt hidratáló testápolóval. Ha már kialakultak a tünetek, szteroid tartalmú krém vagy antihisztamin segíthet.

Implantátumok

Fogászati implantátum is okozhat allergiát.fogászatban használt vagy az ortopédiai implantátumok is okozhatnak allergiás reakciót. Mivel többnyire igen költséges és nagy beavatkozásokról van szó, ezért érdemes még az implantátumok beültetése előtt allergiavizsgálatot végeztetni, főleg, ha korábban már jelentkeztek fémallergiára utaló tüneteink. Az utóbbi időben többször is olvashattunk róla, hogy a mellimplantátumok is nemvárt kellemetlenségeket okozhatnak. A breast implant illness szerteágazó tüneteit felismerni nehéz, de ha panaszaink vannak, érdemes erre is gondolni.

Mosópor

A mosószerek, öblítők is okozhatnak allergiás tüneteket. Az egyes készítmények többféle összetevőből állnak, ezek közt könnyen akadhat olyan, amire érzékenyebben reagálunk, ha a reggeltől estig viselt ruha folyamatosan érintkezik a bőrünkkel. Viszketés, kiütések, bőrpír és vörösség jelentkezhet. Epicután teszttel vizsgálható, hogy melyik összetevő felelős a tünetekért, a továbbiakban azt kerülni kell.

Tetoválás

A tartós tetoválások többsége valamilyen fémet tartalmaz, ez adja a festék színét, de az egyéb összetevők, például a tartósítószer is okozhat allergiás reakciót. A tetoválás allergia tünetei megjelenhetnek a beavatkozást követően néhány nappal, de akár évekkel később is. Sajnos a természetesnek és ezáltal biztonságosabbnak hitt henna sem garantálja az allergiamentességet, a henna festékek is viszketést, kiütéseket és bőrgyulladást okozhatnak.

Forrás: Budai Allergiaközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.