6 tipp – Ilyen legyen az edzés allergia esetén

Ha eddig rendszeresen mozogtunk, a tünetek sem foghatnak ki rajtunk – persze, amennyiben az edzést allergia esetén is végezzük, több dologra oda kell figyelni. Nem mindegy például, mikor megyünk futni. Lássuk, hogyan segíthetünk magunkon.

Amikor az embert allergiás tünetek gyötrik, még egy kevés, szabadban végzett mozgás is elkedvetlenítheti – kihívás lehet a számára, hiszen nem teljesít olyan jól, mint amikor teljesen egészségesnek érzi magát.

Ne hagyjuk, hogy az allergia tönkretegye az edzéseinket. Kövessük az alábbi tippeket, hogy kevésbé szenvedjünk az irritációtól, az orrfolyástól és viszketéstől…

1.Tudjuk-e, mely pollenekre vagyunk allergiásak? Nemcsak ezzel árt tisztában lenni. Ha az edzést allergia esetén is megkezdjük, mindig tájékozódjunk arról, milyen magas éppen a pollenkoncentráció a levegőben. A fa pollenek szintje 50 felett számít magasnak, 1-10 között pedig alacsony. Ellenőrizzük a szintet az erre szánt weboldalakon, mielőtt felvesszük a sportcipőnket…

2.Bizonyos időszakokat kerüljünk. Az allergiánktól függően, egyes napszakok kifejezetten előnytelenek lehetnek a számunkra. A parlagfűkoncentráció például délben a legmagasabb, a fű pollenkoncentrációja inkább a késő délutáni és esti órákban nagy. Az edzés allergia esetén tehát úgy oldható meg legegyszerűbben, ha a nekünk hátrányos időszakok helyett azokban indulunk el a szabadba, amikor alacsony a pollenkoncentráció.

3.Figyeljük az eget! Akkor legmagasabb a pollenek szintje a levegőben, mikor száraz, meleg, szeles idő van. Az allergének számos típusa okoz szemproblémákat, beleértve a szem vörösödését, viszketését, könnyezését. Valljuk be, ilyen körülmények között elég nehéz a mozgásra koncentrálni.

A magas páratartalom is gondot okozhat. Ha a levegő nehéz, a lélegzetvétel sem olyan egyszerű. A pára elősegíti a penészedést, amely ugyancsak tüneteket produkálhat az arra érzékenyeknél. Az eső ellenben tisztítja a levegőt. Az edzés allergia esetén tehát kifejezetten előnyös eső után.

sport

4.Válasszuk a megfelelő mozgásformát! Az úszás például tökéletes lehet, erősödik a tüdő is. A biciklizés is jó ötlet. Ugyanakkor, a klóros víz is irritálhatja az érzékeny embereket, vagyis, ha problémát észlelünk, hagyjuk el az uszodát inkább.

Hideg időben nem a legjobb futni, ez is tüneteket válthat ki – ilyenkor nem igazán az allergia okozza a problémát, hanem a légutak görcsei. Megfelelő kezelés mellett az edzés allergia esetén sem lehet gond, a legtöbb aktivitás, sportolási lehetőség nyitva áll előttünk. Ha mégis akadályoztatottnak érezzük magunkat, érdemes újragondolni a kezelési tervünket.

5.Hallgassunk a testünkre! Amennyiben szedjük az előírt gyógyszereket, használunk készítményeket, s ennek ellenére is fáradtnak érezzük magunkat a szabad levegőn, vagy olyan tüneteket okoznak, amelyeket nehezen tolerálunk, okosabb, ha az edzés allergia esetén inkább beltérben történik.

6.A gyógyszereket már a szezon előtt el kell kezdeni szedni! Az allergia elleni készítményeket néhány héttel azelőtt kezdjük használni, hogy beköszönt az igazi szezon. Nem szabad megvárni, hogy már tüneteink legyenek. Ha tavaszi allergiánk van, a gyógyszereket már Valentin-nap környékén érdemes elkezdeni, valamint a nyári időszak alatt is kell szedni.

Mindig olyan készítményeket alkalmazzunk, amelyek már a múltban is működtek. Figyeljünk oda az időjárásra, különösen, ha a tél meglehetősen meleg és a pollenek, penészspórák a levegőbe kerülnek. Ha körültekintőek vagyunk, az edzés allergia esetén sem lesz probléma.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.