9 meglepő allergia, amire senki sem számíthat!

Ki hinné, hogy nem mindenki csókolózhat szabadon és óvatosnak kell lennie, ha elfogyasztana egy hamburgert? Több meglepő allergia is létezik a világon, amelyekkel most mi is megismerkedhetünk.

Pár meglepő allergia

Úgy gondoljuk, a mi allergiánk a legrosszabb? Alighanem tévedünk. Mint azt már megtapasztalhattuk, léteznek a világon meghökkentő dolgok – meglepő allergia sem egy van. Lássuk, mifélékkel kénytelenek szembenézni egyesek.

1.Csókolózás: persze nem kifejezetten a csókkal van probléma, hanem a nyállal, amelyben a gondos fogmosás ellenére is maradhatnak gyógyszermaradványok, esetleg nyomokban olyan élelmiszer, amire a partner allergiás. Ha életét veszélyeztető allergiáról van szó, különösen veszélyes lehet gyanútlanul csókolóznia valakivel. Ilyen esetekben csak az segíthet, ha a párunk sem eszik meg bizonyos dolgokat vagy használ olyan gyógyszert, ami ránk nézve problémás – vagy esetleg még fogmosást követően sem csókolózunk 24 órán át.

allergia 1

2.Napsütés: van, aki a szokványosnál sokkal érzékenyebb a napra. Csupán néhány perc a napon elég neki ahhoz, hogy csúnya kiütések jöjjenek ki rajta. Ha ezután bemegy a házba, pár órán belül eltűnnek. Ez a meglepő allergia általában nem veszélyes, de az állapot kényelmetlen, kellemetlen, a bőr viszket is, s valójában igencsak megnehezíti az élet élvezetét. Olykor kezelik is, ún. deszenzibilizáció terápiával: orvosi körülmények között egyre több és több UV-fénynek teszik ki az illetőt, hogy a szervezetet hozzászoktassák.

allregia 2

3.Egy ízletes burger: sajnos, emberek ezrei tapasztalnak allergiás reakciót a húsra – kiütések, hányás, hasmenés, nehéz légzés jellemzi ezt a meglepő allergiát. Egyetlen harapás képes beindítani a reakciót. Ezért, ha ilyen problémánk van, a legjobb, ha vegetáriánus módjára gondolkodunk, lehetőleg kerüljük a vörös húst és a tejtermékeket. Vészhelyzet esetére pedig legyen nálunk ún. epipen toll, amely oldatos injekciót tartalmaz.

allergia3

4.Pénz: viccesnek tűnik, hogy valaki a pénzre legyen allergiás, pedig egy marék érme valóban viszkető kiütéseket okozhat neki. A testékszer is gyakori kiváltója az allergiának – itt a nikkel a hibás, amely megtalálható az érmékben, a kulcsokban, ékszerekben, s más mindennapos eszközökben is. A meglepő allergia neve allergiás dermatitis. Egy gyors teszttel kideríthető, hogy valóban ebben szenvedünk-e. Kortikoszteroid krémmel kezelhető.

allergia 4

5.Dermatographia: akinek ilyen problémája van, az a legkisebb karcolás esetén is kiemelkedő, piros csíkokat tapasztal a bőrén. Percekkel azután jelentkeznek, hogy a bőrt megnyomták vagy préselődött valami miatt. Csalánkiütések jelentkezhetnek rajta attól, hogy az ember tapsol, hozzáér a ruhájához vagy az ágyneműhöz. Olyan meglepő allergia ez, amelynek a napfény- és a hideg allergiához van köze. A szorongás és a meleg időjárás súlyosbíthatja. Az antihisztaminok enyhíthetik a tüneteket.

allergia 5

6.Edzés: nagyon ritka allergia, mégis előfordul. Az illető gyanútlanul elmegy edzeni, ám a mozgást nem tudja végigcsinálni anélkül, hogy ne tapasztalna kiütéseket, sőt akár hányingert. Ez az edzéshez kötődő anafilaxia. Még a szív helyes működése is zavart szenvedhet, s akár bele is halhatunk. A jogging a leggyakoribb oka, de az alacsonyabb intenzitású aktivitás is probléma lehet, például egy kis kerti munka. Egyes embereknél pedig az okozza a tüneteket, hogy edzés előtt valamilyen ételt esznek.

allergia 6

7.Luftballonok: nem kérdés, ez is egy igen meglepő allergia! A gyerekek örömére fújnak fel lufikat egy rendezvényre, de sajnos ezek akár anafilaxiás sokkot is kiválthatnak, mégpedig a nyúlós gumianyag, a latex miatt. Ez az anyag megtalálható az eldobható kesztyűkben, a radírokban, játékokban és a cumiban is. Az allergia igen gyakori azoknál az embereknél, akik egészségügyi ellátásban dolgoznak, sok műtétjük volt már vagy nyitott gerinccel születtek. Amennyiben ilyen allergiánk van, nagyon fontos figyelmeztető karkötőt viselnünk arra az esetre, ha orvosi ellátásra szorulunk!

alergia 7

8.Szex: természetesen itt sem magával a szeretkezéssel van gond, hanem a latex gumikkal – az anyagra allergiás ember nem használhat ilyet, helyette a poliuretán javasolt. Lehetséges azonban, hogy a partner spermájára allergiás valaki. Az óvszer ilyen esetben védelmet jelent. Orvosunkkal konzultálva kipróbálhatunk olyan kezeléseket, melyek hozzászoktatnak ezekhez az anyagokhoz, hogy létrejöjjön a tolerancia.

allergia 8

9.Menstruáció: a nők egy nagyon kis csoportjánál előfordulhat, hogy autoimmun progeszteron dermatitis alakul ki náluk, vagyis a saját hormonjaikra allergiásak. Csalánkiütések, szájüregi gyulladások jelennek meg rajtuk havonta egyszer, a menstruáció idején. Az enyhe eseteket antihisztaminokkal és bőrkrémekkel lehet kezelni. A súlyosabbaknál hormonterápia is szóba jöhet, vagy legrosszabb esetben a petefészkek eltávolítása.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php