Top 17 hagyományos karácsonyi étel Magyarországon – és a jelentése  – 3.rész

A lecsótól a kocsonyáig

Tudtuk-e, melyek a legjellegzetesebb és milyen jelentést hordoznak a hagyományos karácsonyi ételek hazánkban? A halászlétől a mákos gubán át a püspökkenyérig, kedvenceink nemcsak finomak, de különleges jelentőséggel is bírnak az ünnepen.

Hazánkban elképzelhetetlen az ünnep anélkül, hogy legalább egy magyaros karácsonyi étel vagy sütemény ne kerüljön az asztalra!

A magyarok sajátos módon ünnepelnek, s már december 24-én, szenteste körülülik az ünnepi asztalt.

A világon egyedinek számító ételeket fogyasztunk, s ezeknek megvan a maguk jelentése is. Lássuk!

Cikkünk első és második részében az első 11-et tekintettük át. Nézzük a többit is.

lecsó

Fotó: 123rf.com

12.Lecsó

A hagyományos magyar lecsó szalámival, szalonnával, paradicsommal és paprikával készült, hangulatos, meleget adó pörkölt.

Az étel élénkvörös árnyalatát a paprika adja. Míg a lecsót csak kanállal lehet fogyasztani, fantasztikus köret is válhat belőle húsokhoz.

A kiadós karácsonyi étkezéshez sült sertéshússal vagy grillezett bárányhússal tálalják.

13.Székely gulyás

Szintén népszerű jellegzetes ételünk a székelygulyás. Hagyományosan karácsonykor szolgálják fel, de nemcsak az ünnepekkor készítik.

Kiadós magyar étel, mely igazi élvezet az ízlelőbimbóknak.

Savanyú káposztával, szalonnával, sertéshússal, hagymával és kaliforniai paprikával készül, s természetesen fűszerpaprikával, valamint babérlevéllel és köménymaggal ízesítik.

Tálaláskor érdemes meglocsolni a tetejét egy kis tejföllel – mennyei!

14.Harcsapaprikás

A halas ételek közül kiemelkedik a nagyon ízletes magyaros harcsapaprikás – gazdag és zamatos harcsa, paprikás raguban.

Ezt a gulyástípust hagyományosan túrós csusza tésztával fogyasztják.

gyümölcskenyér

Fotó: 123rf.com

15.Püspökkenyér

A püspökkenyér ugyancsak dekadens, hagyományos magyar desszert, aminek nincs párja!

Nedves állagú karácsonyi sütemény, tele csokoládéval, dióval és szárított gyümölccsel. Rengeteg íz és textúra keveredik benne.

Külön előnye, hogy nem igényel profi sütési képességeket – kevesebb mint 1 órával a vendégsereg érkezése előtt elkészíthető.

16.Kürtős kalács

Ez a hagyományos magyar sütemény épp olyan finom, mint amilyen bájos. A tésztájukat kürtő alakúra készítik, majd fahéjas cukorba forgatják őket, s egyszerűségük ellenére nagyon csábítóak!

Ráadásul ma már számos ízesítési lehetőség van, igény szerint.

17.Kocsonya

Bár egyeseknek a húskocsonya egyáltalán nem tűnik vonzónak, nagyon is érdemes kipróbálni ezt a hagyományos magyar ételt, melyet karácsonykor előszeretettel fogyasztanak.

A kocsonya pontosan az, aminek hangzik: zselévé alakított hús.

Elkészítése napokig tart, így ha azt szeretnénk, hogy az ünnepre kész legyen, alaposan előre kell tervezni – ellenben csak a folyamat hosszadalmas, a készítő személyét minimálisan veszi igénybe.

Nem mindenkinek nyeri el a tetszését, de aki szereti, az már csak a kocsonya miatt is várja a karácsonyt!

Forrás: Adrina - napidoktor.hu