Top 17 hagyományos karácsonyi étel Magyarországon – és a jelentése  – 1.rész

A halászlétől a barackos papucsig

Tudtuk-e, melyek a legjellegzetesebb és milyen jelentést hordoznak a hagyományos karácsonyi ételek hazánkban? A halászlétől a mákos gubán át a püspökkenyérig, kedvenceink nemcsak finomak, de különleges jelentőséggel is bírnak az ünnepen.

Hazánkban elképzelhetetlen az ünnep anélkül, hogy legalább egy magyaros karácsonyi étel vagy sütemény ne kerüljön az asztalra!

A magyarok sajátos módon ünnepelnek, s már december 24-én, szenteste körülülik az ünnepi asztalt.

A világon egyedinek számító ételeket fogyasztunk, s ezeknek megvan a maguk jelentése is. Lássuk!

1.Halászlé

Nem teljes egy magyar karácsonyi lakoma halászlé nélkül. A halból készült, magyar paprikával fűszerezett leves szerénynek tűnhet, de igencsak tartalmas és finom. Édesvízi halakból, főként pontyból készül.

A halászlé karácsonyi fogyasztása magyar hagyomány, nemcsak kitűnő íze miatt, hanem azért, mert úgy tartják: a halpikkely gazdagságot és szerencsét hoz.

töltött káposzta

Fotó: 123rf.com

2.Töltött káposzta

A káposzta karácsonyi ételként talán nem hangzik mások számára étvágygerjesztőnek – amíg ki nem próbálják. A hagyományos magyaros töltött káposzta darált hússal és rizzsel készül, savanyú káposztával, és paradicsom szósszal gazdagon borítva. Mértékkel szalonnával is meg van rakva. A tekercseket tetszés szerint vékonyra vagy vastagra lehet készíteni, mérettől függetlenül nagyon ízletesek.

3.Mákos vagy diós bejgli

A híres bejgli jellegzetes, karácsonyi sütemény nálunk: a kelttészta tekercseket mákkal vagy dióval töltik meg.

Többnyire csak karácsonykor szolgáljuk fel. Egy falat belőlük jókedvvé változtatja a rossz hangulatot!

Jelentése is van: a mák a jólétet és a boldogulást szimbolizálja, míg a dió megvédi az otthont a gonosztól.

csirkepaprikás

Fotó: 123rf.com

4. Autentikus csirkepaprikás

A csirkepaprikás szintén az egyik legnépszerűbb magyar étel, s ennek jó oka van. Egy igazán kellemes állagú és ízű pörkölt, lágy és lédús csirkével, sűrű, krémes paprikaszósszal körülvéve, melyet sok családban karácsonykor sem nélkülöznek. Nehéz nem megnyalni mind a tíz ujjunkat utána.

5.Sárgabarackos papucs

A baracklekvárral töltött, cukorba forgatott, pelyhes sütemények kívül ropogósak, belül pedig lágyak és lédúsak. Minden falat mennyei.

A süteménytésztában sajtkrém is van, ami még gazdagabbá teszi – önmagában is finom, az édes barackos töltelékkel együtt azonban a hagyományos karácsonyi sütemény az ízek és a textúrák csodálatos harmóniáját teremti meg.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu