Milyen az a naturáltáplálkozás? 2009-11-05 Diéta Megosztás: Tweet A reformtáplálkozás, más ismert nevén naturtáplálkozás, a vegetáriánus táplálkozási irányzatok mindegyikét magában foglalhatja. Reformtáplálkozás Ez a típus is a növényi élelmiszereket, elsősorban a gabonaneműeket részesíti előnyben. A reformkonyha hívei csak olyan növényi és állati termékeket fogyasztanak, amelyeket a növénytermelés és az állattenyésztés hatékonyságát fokozó xenobiotikumokkal nem kezeltek ("biotermékek"). Az élelmi nyersanyagokat csak kíméletes technológiai eljárásoknak vethetik alá, és csak természetes forrásból származó élelmiszeradalékok, technológiai segédanyagok alkalmazhatók. Mindezen irányzatok hívei nemcsak táplálkozásukban térnek el a hagyományostól, de életmódjuk, életszemléletük is más, mint az átlagnépességé. Körükben nem szokás kávét, alkoholt fogyasztani, dohányozni, általában sokat mozognak, általánosságban megfogalmazva kiegyensúlyozottabb életmódra törekednek. Makrobiotikus étrend A vegán étrendhez hasonló, de azzal nem azonos. A makrobioták filozófiája szerint az élelmiszerek jin és jang kategóriába sorolhatók, amelyek egymást kiegészítik. Nem megengedett a tej és a tejtermékek, a túlfinomított élelmiszerek (pl, cukor), az izgatószerek (aromás tea, kávé) fogyasztása és a fűszerek használata. Az étrendben az egyes élelmi anyagoknak, élelmiszereknek megfelelő arányban kell szerepelnie (50-60% főtt teljes értékű gabonanemű, 5-10% zöldség alapú leves, 25-30% párolt zöldség, 5-10% főtt hüvelyes). Ez az étkezési típus különösen veszélyes azokra a csecsemőkre, akiknek édesanyja is makrobiotikus étrenden él. Nemcsak a csecsemők, de a kisgyermekek is károsodhatnak, így többszörösen bizonyított, hogy a makrobiotikus táplálkozást folytató család utódainak szellemi, testi fejlődése lényegesen elmarad a kívánatostól. Forrás: