Mik azok az adalékanyagok?

Az adalékanyagok az élelmiszergyártás során kis mennyiségben a nyersanyagokhoz kevert összetevők, amelyek megakadályozhatják az élelmiszer romlását, javíthatják ízét vagy színét, fokozhatják tápértékét vagy segíthetik a gyártási folyamatot.

Az E-számok bűvöletében

Maurice Hanssentől származik az elgondolás, hogy az élelmiszerek címkéit az E-számok jelrendszerével tegyék egyszerűbbé. Az EU jóváhagyásával ezekkel a jelölésekkel egyszerűsítik a szinte minden élelmiszerbe belekerülő adalékanyagok feltüntetését a termékek címkéin.

Az E-számok rendszere Az E-számok minden sorozata az adalékanyagok egy-egy meghatározott szerepet betöltő csoportját jelöli. A színezékek száma például E100 és E199 közé esik, míg az E950 és E967 közti számok az édesítőszereket jelölik.

Az EU-ban az 1984-ben elfogadott Élelmiszer Jelölési Szabályzat nyomán bevezetett jelölési rendszer az engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok feltüntetésének egyszerű, egyértelmű és kényelmes módja.

sonka5

A legtöbb csomagolt élelmiszer tartalmaz olyan adalékanyagot, amelytől:

– az élelmiszer tovább őrzi meg frissességét

– tetszetősebb

– könnyebben hozzáférhető (pl. a szezonalitás kiküszöbölésével)

– egyszerűbben előállítható

A természetes E-számok:

Nem minden adalékanyag szintetikus, sőt, valójában számos adalékanyagot természetes alapanyagokból állítanak elő, sok közülük pedig olyan élelmiszereknek is alkotóeleme, amelyek akár a kertünkben is nőhetnek. Az alma például pektint (E440) tartalmaz, amely lekvárok és egyéb termékek zselésítő anyaga, a céklakivonat (E162) pedig tésztafélék vagy cukorkák színezésére alkalmas a rózsaszíntől egészen a bíbor mély árnyalatáig.

A legismertebb természetes adalékanyag talán az E300, vagyis az aszkorbinsav, közismertebb néven C-vitamin. Vannak ún. „természetazonos adalékanyagok” is, amelyek – ahogyan azt nevük is mutatja – a természetben megtalálható vegyületekkel teljesen azonosak, csak kémiai reakciók révén állítják elő vagy nyerik ki azokat.

Egy feldolgozatlan, frissen szüretelt paradicsom tartalmaz természetes színező anyagokat – karotinoidok (E160ai), likopin (E160d), laktoflavin, Riboflavin (E101), természetes antioxidánsokat – aszkorbinsav (E300) és természetes savanyítószereket – almasav (E296), citromsav (E330), víz, cukor, cellulóz, glutaminsav (glutamát), pektin, természetes ízanyagok.

Az adalékanyagok biztonságosságának ellenőrzése

Az élelmiszerbe kerülő adalékanyagoknak szigorú előírásoknak kell megfelelniük, mielőtt használatukat az EU jóváhagyja. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) biztonságosnak, sőt jótékony hatásúnak kell ítélnie őket a fogyasztóra nézve, ezen kívül igazolni kell azt is, hogy alkalmazásuk technológiai szempontból nélkülözhetetlen.

paradicsompure1

Az adalékanyagoknak köszönhetően egyes élelmiszerek fogyasztása biztonságosabbá válik. Mielőtt bármilyen anyag belekerül egy fogyasztásra szánt élelmiszerbe, alaposan megvizsgálják, hogy annak nincsenek-e rövid- vagy hosszútávon jelentkező káros hatásai az egészségre.

Élelmiszerbiztonság a nagyvilágban

Világszerte számos szervezet gondoskodik arról, hogy biztonságos élelmiszerek kerüljenek az asztalunkra. Ezen intézmények egyike az EFSA, amely sok egyéb feladata mellett az EU-ban bevezetésre kerülő új adalékanyagok biztonságos használatáért is felel.

Az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) közösen létrehozta a FAO/WHO Élelmiszer-adalékanyagokkal Foglalkozó Közös Szakértői Bizottságát (JECFA), amely világszerte végzi az élelmiszerek biztonsági minősítését.

A JECFA dolgozza ki a megfelelő adalékanyag-felhasználás általános alapelveit. A szervezet 1956 óta rendszeresen tanácskozik az élelmiszer-adalékanyagok veszélytelenségének megítélése céljából.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.